Читај ми!

Једина и непоновљива „веспа“ слави 75 година

Популарна италијанска „веспа“ пуни 75 година. Енрико Пјађо, који је патентирао овај скутер 23. априла 1946 када је и произвео 2.000 примерака, вероватно никада није ни претпостављао да ће достићи овакав успех. Корадо Д’Асканио, аеронаутички инжењер, потпуно је променио МП5 „паперино“ направивши на тај начин оно што данас зову иконом глобалног кретања са 19 милиона примерака продатих широм света.

У Италији, „веспа“ је једно од најомиљенијих превозних средстава: модерна, младалачка, забавна, у разним бојама; нема града у овој земљи у коме поред вас неће проћи бар десетак онога што зову „више од скутера“, а кога радо користе и особе средњих година као и оних у познијем добу.

Није јој одолела ни филмска индустрија, као ни књижевност, музика, а ни мода. „Веспа“ је прво превозно средство које заиста има универзални карактер када се ради о моторној индустрији. Прва „веспа“ од 98 кубика доживела је своју премијеру у Ћирколо дел Голф у Риму где је, поред Енрика Пјађа био присутан и амерички генерал Стоун који је представљао савезничку страну.

Наиме, „веспа“ је рођена непосредно после рата, Италијани су је први пут видели у часописима Мотор и Ла Моро као и у америчком часопису Мувитон да би је уживо видели на Сајму у Милану 1946. где ју је и благословио кардинал Шустер.

Но тада је за Италијане, тек изашле из рата, била скупа, скоро луксуз. Наиме, коштала је 55.000 лира, а уколико би одабрали верзију са белим точковима и показивача километраже – 61.000. Енрико Пјађо се досетио да уведе плаћање на рате и то је довело до успеха скутера који се тада производио у Понтедери, а данас и у Индији и у Вијетнаму.

Седамдесетпету годишњицу „веспа“ слави у одличној атмосфери. Од 2004. године када је реализовано 58.000 примерака, раст бренда је био континуиран прешавши 100.000 у 2006. години, те 180.000 у 2017 и 200.000 у 2018. години. У последњих десет година било је произведено 1,8 милиона нових скутера који се возе у свим деловима света.

Највећи успех до сада имао је модел „веспа Пе-Екс“ рођен 1977. године и који је продао више од 3 милиона примерака.

Срећан рођендан „веспи“, која нас не тако ретко обрадује специјалним и ограниченим издањима, док ће специјална серија за 75. рођендан бити лајт мотив 2021. године.

„Веспа“ је све више у моди у разним бојама и уз разне геџете и мада су разни покушаји копирања овог скутера завршили на суду, само једна је права „веспа“.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара