Читај ми!

Indijac proglašen za učitelja godine, milion dolara podelio sa ostalim finalistima

Indijski nastavnik Randžit Disale proglašen je za učitelja godine, a on je obećao da će polovinu nagrade od milion dolara podeliti sa kolegama koji su ostali ispod njega na listi.

Priznanje, koje dodeljuje fondacija Varki u saradnji sa Uneskom, namenjeno je izuzetnim učiteljima koji su napravili veliki doprinos obrazovnoj profesiji.

Disale, nastavnik u osnovnoj školi Zila Parišad u selu Paritevadi u zapadnoj indijskoj državi Maharaštra, pobedio je u izboru, koji je brojao 12.000 nominacija i aplikacija iz 140 država širom sveta.

Između ostalog, priznanje mu je dodeljeno jer je uradio mnogo na promovisanju obrazovanja devojčica u školi, u kojoj većina učenika dolazi iz plemenskih zajednica.

Zbog toga je Disale naučio lokalni seoski jezik kako bi mogao da prevede udžbenike na maternji jezik svojih učenika.

Takođe je osmislio i jedinstvene kju-ar (QR) kodove na udžbenicima pomoću kojih su učenici mogli da pristupe audio pesmama, video-lekcijama, pričama i zadacima, zbog čega je prisustvo na časovima drastično povećano.

Njegova kju-ar tehnologija je sada počela da se primenjuje širom Indije.

Britanski glumac i voditelj Stiven Fraj proglasio je Disalea pobednikom na virtuelnoj ceremoniji koja je organizovana iz Prirodnjačkog muzeja u Londonu.

Umesto da zadrži sav novac od nagrade, Disale je rekao Fraju da će podeliti dobitak sa ostalih devet finalista, od kojih će svako dobiti 55.000 dolara, što je polovina ukupnog iznosa nagrade.

To je prvi put od kada se dodeljuje priznanje da je neko to učinio.

„Verujem da ako sa njima podelim nagradni novac mogu da im pomognem da još bolje rade svoj posao. Njihov izuzetan rad je takođe vredan. Deljenjem nagrade sa ostalim učiteljima će im dati šansu da nastave svoj rad i zbog toga ćemo moći da dopremo i prosvetlimo živote što većeg broja učenika“, istakao je Disale.

Ostalih devet finalista dolaze iz SAD, Velike Britanije, Vijetnama, Nigerije, Južne Afrike, Italije, Južne Koreje, Malezije i Brazila.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво