Čitaj mi!

To je taj brk! Poaro ubice traži i među prijateljima - već 100 godina

Herkul Poaro - svetski priznati, belgijski privatni detektiv, nenadmašne inteligencije i majstor u razumevanju zločinačkog uma, poštovan od strane policijskih snaga i šefova država širom sveta, slavi – 100. rođendan.

Proslavljeni slučajevi detektiva koji je nastao iz pera Agate Kristi, najprevođenije spisateljicena svetu, zabeleženi su u 33 romana i u više od 50 kratkih priča. 

Poznati detektiv ponosi se time što je Belgijanac, oblači se po poslednjoj modi, ume o sebi da govori u trećem licu... Ipak, posebnu crtu karakteru Poaroa daju njegovi brkovi, redovno tretirani posebnim voskom.

Već u prvom romanu, izdatom pre tačno 100 godina, pod nazivom Tajanstveni slučaj u Stajlsu, Poaroov prijatelj, Hejstings, predstavlja ga kao detektiva „izuzetnog njuha, koji koristi psihologiju i svoje široko znanje o ljudskoj prirodi kako bi prepoznao izvršitelja zločina".

Poaroovi slučajevi se uvek završavaju tipičnim, dramatičnim raspletom, zadovoljavajući njegov vlastiti ego, potvrđujući važnost „funkcionisanja malih sivih ćelija" i potvrđujući svima da je zaista „najveći detektivski um u Evropi". 

Sve je dakle počelo sa Tajanstvenim slučajem u Stajlsu gde Poaro maestralno rešava slučaj trovanja Emili Ingltorp, uprkos tome što osumnjičenih u otmenoj kući bogataša nije manjkalo.

Avanture se nastavljaju u delima Ubistvo u Mesopotamiji, Slonovi pamte, Treća devojka, Satovi, Mačka među golubovima, Smrt na Nilu, Ubistvo u Orijent ekspresu...

Herkul Poaro, jedan od najpoznatijih književnih likova i jedan od najpoznatijih izmišljenih detektiva svih vremena, nastao je u mašti majstora krimića Agate Kristi koja je odrastala čitajući priče Konana Dojla o Šerloku Holmsu.

Zašto je Poaro Belgijanac

Bio je avgust 1914. godine, kada je grupa belgijskih izbeglica nastanjena u njenom rodnom gradu Torkiju. Tada je Agata pomislila zašto svog detektiva ne bih učinila Belgijancem.

Rešila je da bude uredan, uštogljen, vešto oblikovanih brkova, besprekorno doteran, i u odelu od najfinijih materijala.

Autorki je bilo važno da mu ključna osobina bude - izvanredna inteligencija. Brzo je rešila da ga nazove Herkul Poaro.

Zanimljivo je da je Poaro zapravo stariji od 100 godina, ali je Agata Kristi imala problem sa izdavačem koji nije želeo da objavi njen roman sa ovim danas, svetski poznatim junakom.

Čekala je četiri godine pošto su pristali da objave prvu priču o vlasniku „malih sivih ćelija koje besprekorno rade".

Od Čarlsa Loftona do Džona Malkoviča

Čarl Lofton bio je prvi glumac koji je predstavio Poaroa i to u predstavi Alibi zasnovanoj na romanu Ubistvo Rodžera Akrojda.

Predstava je odigrana na sceni londonskog Vest Enda. Kasnije su ulogu Agatinog detektiva tumačili Albert Fini i Piter Justinov.

Ipak, nesumnjivo najpoznatiji glumac koji je tumačio specifičan Poaroov karakter je Dejvid Suše. 

Godine 1989, preuzeo je svoju prvu ulogu Herkula Poaroa, što je bio početak 25-godišnje karijere u kojoj je prikazivao Poaroa u 70 epizoda u 13 serija, koje je gledalo 700 miliona gledalaca u više od 100 država širom sveta.

Ovaj glumac svoju popularnost kao Poaro, između ostalog duguje možda i činjenici da je pre svakog snimanja pažljivo čitao dugačak spisak koji je sadržao čak 90 osobina čuvenog detektiva kako bi „ušao u lik" što bolje.

Među osobinama su i ona da je Poaro „preterano uredan" kao i činjenica da „Herkul mrzi golf".

Prošle godine, uoči obeležavanja stote godišnjice od trenutka kada se Poaro pojavio i izdatom romanu, predstavljeni su najnoviji TV prikazi nekih romana Agate Kristi u kojima „glavnu reč" vodi Poaro. 

Iako je poslednji serijal sa Sušeom završen 2014. godine, Poaro je ponovo oživeo na TV ekranima.

„Amazon" i „Bi-Bi-Si" su prema noveli Agate Kristi ABC ubistva, iz 1936. godine, prikazali potragu za serijskim ubicom koji izbegava i ismeva vlasti, a za sobom posle zločina uvek ostavlja kopiju Železničkog vodiča po abecednom redu.

U pitanju je mini serijal a glavna uloga neprikosnovenog detektiva poverena je fantastičnom Džonu Malkoviču.

I Smrt na Nilu će dobiti novo ruho po najavama producenata, pa će tako u bioskopima od decembra, moći da se pogleda nova verzija poznate krimi-priče. 

Uloga Poaroa poverena je Kenetu Brani, koji je istu tumačio i u najnovijoj verziji Ubistva u Orijent ekspresu 2017. godine.

broj komentara 7 pošalji komentar
(utorak, 29. sep 2020, 08:36) - Milena [neregistrovani]

Ime

Nije Suše nego Sačet.

(utorak, 29. sep 2020, 00:13) - anonymous [neregistrovani]

Nije tačno

Imaš na Wikipediji izgovor, prema izjavi koju je on sam dao kako se njegovo prezime izgovara. On ima francusko prezime SUŠEJ i englesko ime DEJVID, nije to baš tako čudno da u Engleskoj imaju francuska prezimena...

(ponedeljak, 28. sep 2020, 23:56) - anonymous [neregistrovani]

Herkul Poaro

Malkovič se nije potrudio upravo oko najistaknutijeg atributa Poaroovog izgleda, njegovih brkova. Poaro je bio savršeno obrijan i jareća bradica ne bi dolazila u obzir. Jeste kliše ali Poaro je bio čovek od klišea, englesko društvo tog vremena je bilo satkano od klišea, tradicije i tabua. Dejvid Suše je daleko najbolji Poaro upravo iz razloga jer je pročitao svako delo o njemu i pažljivo studirao njegovo ponašanje, manire, vokabular i najbitnije, izgled i pokrete tj. hodanje.
Toliko dobro je predstavio taj lik da je činjenica o imaginarnosti lika potpuno irelevantna. Herkul Poaro je stvarniji od milijardi ljudi koji su živeli stvarnim ali neopaženim životom.

(ponedeljak, 28. sep 2020, 23:46) - anonymous [neregistrovani]

Suše

Suchet se čita /ˈsuːʃeɪ/ SOO-shay. Prema tome se na srpskom može napisati Suše. Porodične loze Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva su izmešane a poznato je da svako drži do pravilng izgovora svoga prezimena. Ispravno je kako pojedinac izgovara svoje ime i prezime a Dejvid ga izgovara upravo tako!

(ponedeljak, 28. sep 2020, 22:28) - Matorac [neregistrovani]

Истина

Његово презиме - Suchet не треба транскрибовати као Суше, то би било по француски а онда би име морало да буде Давид. Ако је већ Дејвид, онда је Сачет.

(ponedeljak, 28. sep 2020, 20:28) - anonymous [neregistrovani]

Nesto najbolje od krimi zanra sto se moglo gledati

Prefinjeno , inteligentno i zanimljivo napisano. Uvek sam se radovala suboti kada ce biti prikazano na programima Rts -a . Najzanimljivije je deo otkrivanje zlocina i besprekorni um Poaroa.

(ponedeljak, 28. sep 2020, 18:09) - anonymous [neregistrovani]

Dobar Lik

Dobri Filmpvi bez klanja , masakriranja i 50 Litara krvi . Suprotno od današnje stvarnosti i potražnje .