Titov "Galeb" nekada je primao visoke zvanice, a uskoro postaje muzej

Školski brod "Galeb" iz vremena nekadašnjeg doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita otegljen je danas iz "Dalmonta", brodogradilišta u Kraljevici, u Brodogradilište "Viktor Lenac"

Tokom dokovanja u Brodogradilištu "Viktor Lenac" na brodu će biti opran podvodni i nadvodni deo, ispustiće se zaostale tečnosti iz tankova i odstraniti talog. Zameniće se čelični limovi na podvodnom i nadvodnom delu spoljne oplate, očistiti osovinski vodovi i osovina kormila, demontirati i urediti sidra, zaštititi ih od korozije, kao i još neki neophodni radovi.

U kraljevičkom Brodogradilištu "Dalmontu" brod "Galeb" se preuređuje u muzej.

U Rijeci su izvedeni radovi na celoj sanaciji, uklanjanju i zbrinjavanju azbesta, obavljena je demontaža drvene palube, demontaža i sanacija nepotrebne brodske opreme koja je predata Muzeju Grada Rijeke na restauraciju. Delomično su zamenjeni čelični limovi, demontirane su i zbrinute zidne i plafonske obloge, ugrađeni nameštaj i vrata.

Projekt obnove i prenamene broda "Galeb" u brod muzej deo je projekta Turističke valorizacije reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine za koji je Grad Rijeka nepovratno dobio 68,9 miliona kuna iz Evropskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija".

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 23. jul 2020, 00:00) - Радомир [neregistrovani]

То је добра идеја

Свиђа ми се идеја да се тај брод претвори у музеј. Верујем да ће имати доста посетитеља и да ће моћи да оправда своју нову улогу. За време грађанског рата '90-тих, када је био претворен у болницу за прихват рањеника ја сам хеликоптером слетео на горњу палубу. И то је једини пут да смо у РМ имали носач хеликоптера. Штета што то нико није снимио, али тада још није било мобилних телефона.