Kako izgleda bunker ispod Bele kuće u koji je predsednik sinoć prebačen

Pripadnici tajne službe odveli su juče Donalda Trampa u predsednički bunker ispod Bele kuće, koji je prvobitno napravljen za vreme Frenklina Ruzvelta 40-ih godina, a poslednji put korišćen tokom terorističkih napada u kojima je srušen Svetski trgovinski centar.

Njujork tajms je prvi izvestio o skrivanju američkog predsednika u bunker – potez koji je usledio nakon gašenja svetala u Beloj kući dok su u blizini besneli protesti koji se već danima odvijaju širom SAD zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda.

Bunker Bele kuće, zvaničnog naziva Predsednički operativni centar za hitne slučajeve, napravljen je početkom 40-ih godina tokom Drugog svetskog rata za vreme trećeg mandata Frenklina Delana Ruzvelta.

Hari Truman, koji je na predsedničkoj funkciji nasledio Ruzvelta, preuredio je 1948. godine Belu kuću, a usput i proširio i ojačao podzemni bunker tako da bude u stanju da podnese nuklearni udar.

Iako ne postoje fotografije Trampa u bunkeru, postoje starije fotografije iz vremena kada je poslednji put zvanično korišćen – 11. septembra nakon rušenja Kula bliznakinja u Njujorku, kada je predsednička administracija Džordža Buša mlađeg rukovodila državom tokom terorističkih napada.

Fotogafije najviših činovnika SAD iz 2001. godine objavio je 2015. godine Nacionalni arhiv SAD, pa se iz njih može dobiti barem delimičan uvid o izgledu bunkera.

Čelična hermetička vrata, podzemni hodnici, komandni centar

Bunker je nalazi ispod istočnog krila Bele kuće, ali su njegova tačna pozicija i dubina na kojoj se nalazi tajne.

Pristup Predsedničkom operativnom centru za hitne slučajeve je moguć stepenicama i liftom, koji se nalazi iza nekoliko teških sefovskih vrata sa biometrijskim kontrolnim sistemom.

Iako vrlo malo zvaničnih informacija je obelodanjeno o tajnoj tunelskoj mreži ispod Bele kuće i bunkeru, bivša prva dama Lora Buš otkrila je u svojim memoarima iz 2010. godine neke detalje o tome šta je iskusila kada je zajedno sa svojim suprugom sprovedena u bunker 2001. godine.

„U bunker smo ušli kroz par velikih čeličnih vrata koja su se zatvorila uz glasan zvuk ispuštanja vazduha, što je značilo da je prostorija hermetički zatvorena“, napisala je Lora Buš.

Kako navela, dok su je vodili do bunkera videla je mrežu nezavršenih podzemnih hodnika ispod Bele kuće.

Bivša prva dana se takođe prisetila i starih podnih pločica, cevi na plafonima, ali i mehaničke i elektronske opreme u podzemnom komandnom centru.

Još jedan bunker?

Postoje spekulacije, međutim, da je došlo do brojnih promena između 2010. i 2012. godine kada je 375 miliona dolara potrošeno na unapređivanje nečega u ili ispod Bele kuće.

Knjiga The Trump White House: Changing the Rules of the Game, objavljena početkom godine, navodi da postoji još jedan bunker ispod severnog travnjaka, prenosi Vašington egzaminer.

„Najmanje pet spratova ispod zemlje, bunker je završen pred kraj Obaminog predsednikovanja, a u njega može da stane svo ljudstvo zapadnog krila na neograničeni rok u slučaju napada oružjem za masovno uništenje“, navodi autor knjige Ronald Kesler.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво