Kako su kočije kralja Milana stigle u muzej voštanih figura

Uz prikaze oko 30 poznatih ličnosti iz sveta nauke, politike, književnosti, filma, sporta, u Muzeju voštanih figura u Jagodini, nalaze se i kočije zatvorenog tipa iz 19. veka, za koje se veruje da su pripadale dvoru kralja Milana Obrenovića.

Stare više od 150 godina, i izrađene od ružinog i trešnjevog drveta, kočije su veoma dobro očuvane i u voznom stanju.Koriste se za dva konja, i vlasništvo su srednjovekovnog manastira Jošanica kod Jagodine. 

Prilikom konzervatorskih radova, na kočijama je postavljen samo novi tapacirung, ostalo je sve original, izjavili su Tanjugu zaposleni u muzeju.

U Odeljenju Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kragujevca u Jagodini, kažu da je reč o "luksuznom fijakeru proizvedenom u Parizu, na čijim se vratima nalazi grb kralja Milana, koga je neko premazao katranom".

Grb, čije su tragove prvi otkrili stručnjaci Istorijskog muzeja u Beogradu, i zapis u velikom trebniku manastira, na unutrašnjim koricama, "kočije kralja Milana, zapisa Gerasim", potvrda su, da su kočije zaista pripadale kralju Milanu, istakli su stručnjaci Zavoda. 

Kočije su do šezdesetih godina, prošlog veka, bile u funkciji, a ne zna se kako su dospele u manastir Jošanicu.

Pretostavka je da su darivane Jošanici, čiju je obnovu kralj Milan izdašno pomagao, ističu u Zavodu i dodaju da se sa sigurnošću može tvrditi da je to "jedini prevozni luksuzni objekat te vrste iz druge polovine 19. veka, koji je sačuvan u Srbiji".

U Muzeju voštanih figura u Jagodini, jedinom te vrste u Srbiji, nema voštane figure kralja Milana, ali zato imaju njegove kočije.

broj komentara 0 pošalji komentar