Lični kuvar – kuva po kućama i ostavlja čistu kuhinju

Pre više od šest meseci, mladi Užičanin rešio je da slobodno vreme pretvori u posao, a beogradske domove transformiše u restorane.

Nenad Tomić od kuhinje ne beži već u nju rado ulazi. Ne samo u svoju već i u tuđe, kako bi duh restorana preneo u domove. Na taj zadatak nikada ne ide bez sopstvenih noževa.

„Mi smo kao sportisti, tipa žvaka mora da bude u levoj patici i tako dalje. Tako da i mi isto imamo noževe i niko ne sme da nam dira, mora nož da stoji tako. Nemamo poput Nadala onakve rituale, ali prosto imamo neke svoje male rituale kada uđemo u kuhinju“, objašnjava Nenad.

Pre toga, sa domaćinom dogovara meni koji zavisi od opremljenosti kuhinje. Sopstveni pribor ponekad mu nije dovoljan.

„Ukoliko nema rernu naravno mi ne možemo da pripremamo lazanju, ne možemo pečenje ili tako nešto, ali dovoljan je i šporet pa da napravimo magiju što bi rekli, od onoga što ima“, dodaje kuvar.

Za tu magiju potebno je dva do tri sata. Kada pripremi i dekoriše obrok, Nenad postavi i sto. Njegov posao tu se često ne završava.

„Imali smo zahtev gde su klijenti tražili da ispečem andaluzijsko prase i da tu na licu mesta, desetak ljudi je bilo na svečanoj večeri, da to sečem pred njima poput svetskih kuvara“, kaže Nenad.

A ima i onih koji ne žele da se pohvale ličnim kuvarom, pa Nenada isprate kući pre nego što se gosti pojave.

„Imali smo jedan zanimljiv slučaj gde je dečko upravo sada za Dan zaljubljenih hteo da iznenadi svoju devojku. Mi smo se dogovorili sa njim da dođemo da dekorišemo ceo stan, da postavimo sto i jedno 40 minuta pre njihovog dolaska mi smo izašli iz stana i izgledalo je kao da je sve to on pripremao“, razotkriva Nenad Tomić.

Ono što lični kuvar unapred mora da zna jeste da li je neko od domaćina ili gostiju alergičan na nešto kako bi preoblikovao recepte. A nije mu problem ni da ih prilagodi posebnim načinima ishrane.

Lični kuvar priprema sve – od predjela preko glavnog jela do poslastice pa ga zbog toga klijenti često angažuju za spremanje slavske trpeze. Za to mu je potrebno najmanje dva dana a osim obroka, za sobom ostavlja i čistu kuhinju.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво