Svetski, a iz Smedereva – sir sa ukusom tartufa, lavande...

U maloj porodičnoj sirani u Smederevu, proizvodi se sir sa ukusom tartufa, lavande, ali i sir koji odležava u crnom vinu. Za jedan kilogram ovakvog sira potrebno je gotovo 20 litara kravljeg mleka.

U poduhvat proizvodnje punomasnog tvrdog sira, kakvog, kažu, nije bilo na našim prostorima, ušli su sasvim slučajno pre 10 godina. Izazov je bio napraviti ovaj carski sir od kravljeg mleka koji je godinu dana odležavao na javorovom drvetu i za koji je bilo potebno gotovo 170 litara mleka.

„Ovakve naše sireve upoređuju sa sirevima iz Francuske, upoređuju ih, kažu da možemo komotno da stanemo rame uz rame sa svim svetskim proizvođačima sira i ne bi se postideli ni malo“, kaže proizvođač Zvonko Jovanović.

Pošto su mala porodična firma, dva puta godišnje prerade oko 30 tona mleka za sireve koji odležavaju u proseku oko šest meseci u komori sa posebnim uslovima. Do sada su proizveli sir sa ukusom tartufa, lavande, anisa, žalfije, ali novost za predstojeći Balkanski festival sireva, je sir koji je odležavao u crnom vinu.

„U ovom siru, što je najbitnije, nema dodataka konzervanasa, nema dodataka veštačkih boja, znači sve je prirodno. Prirodna je i ova plesan po njima tako sazrevaju, jer to i jeste proces sazrevanja“, objašnjava Jovanović.

Ovaj sir nije namenjen svakodnevnoj upotrebi, jer je komad od 50 grama recipročan polovini kilograma belog sira. Zbog izuzetno jakog mirisa i ukusa može da se konzumira sa medom, čokoladom i grožđem, a za njega su posebno zainteresovani strani turisti na sajmovima.

„Ljudi koji su ga probali i koji su dolazili odande oduševljeni su, kažu 'Da, to je ono što jedemo i tamo'“, istakao je Jovanović.

Ove godine, na Novosadskom sjamu dobili su zlatnju medalju za kvalitet, a želja im je da sa ovim proizvodom stignu na Evropsko tržište i da pored Smederevskih vina budu svojevrstan brend ovog grada.

broj komentara 6 pošalji komentar
(subota, 14. okt 2017, 23:00) - Srba, Velika Britanija [neregistrovani]

@Sirana Jovanovic

Ne obazirite se na moj licni ukus ili na moje iskustvo. Rado cu probati Vase proizvode iako mi za sada ne zvuce privlacno. Iskreno i od srca Vam zelim da za 10 godina postanete najveci, najpoznatiji i najtrazeniji proizvodjac sira na svetu.

(četvrtak, 12. okt 2017, 17:43) - Sirana Jovanovic [neregistrovani]

Carski Sir

Onda niste bili na pravim mestima,imamo i druge vrste sireva Carski sir Klasik

(sreda, 11. okt 2017, 23:18) - Srba, Velika Britanija [neregistrovani]

Bizarno

Nikad nisam sreo nikoga, ni u Srbiji ni na Zapadu, da je rekao 'uh sto mi se sad jede sir sa ukusom tartufa ili lavande ili zhalfije....'.

(sreda, 11. okt 2017, 22:35) - Sirana Jovanovic [neregistrovani]

Carski sir

Da imamo i takav sir

(sreda, 11. okt 2017, 17:52) - Ivan Zgrozeni [neregistrovani]

Ima

li sira sa ukusom sira?

(sreda, 11. okt 2017, 14:28) - anonymous [neregistrovani]

Bravo!

Svaka cast!