Plombama odzvonilo?

Francuski naučnici kreirali su gel koji podstiče ćelije obolelog zuba da počnu da se umnožavaju. Laboratorijski testovi pokazuju da oštećenja od karijesa relativno brzo zamenjuje zdravo zubno tkivo, što plombe i zubarske bušilice može učiniti delom prošlosti.

Gel koji može izazvati ponovni rast obolelih zuba za samo nekoliko nedelja uskoro bi mogao da plombe pošalje u zasluženu penziju.

Osmišljen u Francuskoj, gel podstiče ćelije zuba da počnu da se umnožavaju. Zatim se formira novo, zdravo zubno tkivo koje postepeno zamenjuje deo zuba koji je oštećen karijesom.

Francuski istraživači navode da su laboratorijski testovi potvrdili da su neophodne samo četiri sedmice za potpunu ponovnu „izgradnju" oštećenog dela zuba.

Gel sadrži hormon melanocit (MSH) koji luči hipofiza, žlezda veličine zrna graška smeštena iza korena nosa. Za MSH je odavno poznato da igra veoma važnu ulogu pri određivanju boje kože - što ga više imamo koža, ali i tkivo su nam tamniji.

Rezultati nedavno sprovedenih studija ukazuju na to da taj hormon takođe učestvuje u stimulisanju obnavljanja kostiju. Budući da su kosti i zubi veoma slične strukture, tim naučnika sa Nacionalnog instituta za zdravlje i medicinska istraživanja ispitivao je da li taj hormon može da stimuliše i rast zuba.

Zaključci do kojih su naučnici došli objavljeni su u časopisu Udruženja američkih hemičara ACS Nano.

Ukoliko gel počne masovnije da se koristi u borbi protiv kvarnih zuba osim plombi deo istorije mogla bi da postane i zubarska bušilica koja mnoge odbija od redovnijeg odlaska kod zubara.

Kvarenje zuba izazivaju bakterije koje nastanjuju usnu duplju a hrane se šećerima koje unosimo u organizam. Kada se bakterije zakače za zubnu gleđ pokreću proces demineralizacije i pretvaraju šećer u štetnu kiselinu koja nagriza zubno tkivo.

Već decenijama glavni „lek" za šupljine u zubima je bilo bušenje još većih rupa i njihovo ispunjavanje različitim materijalima.

Strah od odlaska kod zubara donekle je opravdan kada se uzmu u obzir bolovi i neprijatnosti kojima je pacijent izložen kada sedne na zubarsku stolicu. Iako plombe zaustavljaju dalje kvarenje zuba nekada se desi da se razlabave pa je neophodno da se postupak ponovi.

Novi način popravljanja zuba je bezbolan. Eksperti veruju da bi nove zubne ćelije bile bolje i dugotrajnije rešenje.

Popravljen zub kao nov 

Francuski stručnjaci pomešali su određene količine melanocita i supstance poli L-glutaminska kiselina. Ta kiselina često se koristi za transport lekova kroz organizam jer je otporna na supstance koje mogu neutralizovati dejstvo medikamenata pre nego što dobiju priliku da deluju. Takva je, na primer, želudačna kiselina koja može sprečiti dejstvo mnogih lekova.

Supstanca koju su naučnici dobili zatim je pretvorena u gel koji se može lako naneti na posebne ćelije zubne pulpe koje mogu da podstaknu rast zubnog tkiva.

Do sada nije bilo načina da se te ćelije aktiviraju nakon što su oštećene usled razvoja karijesa.

Istraživači su utvrdili da gel može da podstakne rast novih ćelija kao i proces njihovog povezivanja. To je izuzetno važno jer se na taj način stvaraju čvrsta zubna pulpa i gleđ koji zub čine potpuno zdravim.

U odvojenom istraživanju, naučnici su laboratorijskim miševima na obolele zube nanosili isti gel. Posle samo 30 dana šupljine na zubima potpuno su nestale.

Učinak gela se još ispituje, ali naučnici veruju da će u narednih nekoliko godina početi njegova upotreba.

Profesor Demijen Valmsli, koji je naučni savetnik pri Britanskoj asocijaciji zubara, smatra da je gel interesantna novina na polju stomatologije, ali da je malo verovatno da će moći da popravi oštećenije zube.

„Ima mnogo uzbudljivih novina u našoj struci, a ovo je svakako jedna od njih. Ali, iako sve izgleda odlično, trebalo bi ipak sačekati rezultate kliničkih ispitivanja", objasnio je Valmsli ističući da će dejstvo gela najverovatnije biti ograničeno na male površine oštećenog zuba.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво