Читај ми!

Dermoskopski pregled kože je bezbolan i besplatan, a može vam spasiti život

U Srbiji svake godine oko 650 ljudi dobije melanom, najsmrtnonosiji rak kože. Kako bi se tom, ali i drugim karcinomima kože stalo na put, važno je da idemo na redovne preventivne preglede kože.

Besplatni pregledi kože organizovani su u prostorijama Udruženja novinara Srbije od 12 do 15 časova. Kako navodi prof. dr Danica Tiodorović, nacionalna koordinatorka kampanje „Euromelanoma“ zbog specifičnosti posla i većoj izloženosti ultraljubičastoj radijaciji, novinara i medijskih radnika, posle Beograda, planirani su pregledi u Nišu, a zatim i u Novom Sadu.

„Znamo da je najznačajnija rana dijagnostika, zato što ranom dijagnostikom običnom hirurškom ekscizijom, koja traje 10 do 15 minuta se završava terapija, i nikakva dalja dijagnostika, pretrage i onkološka terapija nije potrebna. Samim tim, jedan ljudski život je apsolutno spasen“, naglašava profesorka Tiodorović.

Poslednje dve godine izuzetno aktivno se sprovodi kampanja „Euromelanoma“. Akcija je od ove godine usmerena na ugroženu populaciju koja je izložena većem UV zračenju, posebno seosko stanovništvo. Obavljeni su preventivni pregledi na seoskim gazdinstvima nadomak Sremske Mitrovice, Pirota, Zlatibora i Gračanici.

„Ukupno je samo ove godine pregledano preko tri hiljade pacijenata i dijagnostikovali oko 30 procenata promena koje su morale da budu hirurški otklonjene", navodi dr Danica Tiodorović.

Samopregled

Pošto sami najbolje poznajemo svoju kožu, znamo koje mladeže imamo i gde se nalaze. samopregled čitave kože, uključujući i pregibne površine, glavu, dlanove i tabane, jeste neophodan jedanput mesečno, naglašava profesorka Tiodorović.

Ukoliko se primeti bilo kakva promena nijanse, dimenzija ili se pojavi nova promena intenzivnije pigmentovana, obavezno otići na dermoskopski pregled kod dermatologa. 

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво