Читај ми!

Превенција меланома најважнија, бесплатни дерматолошки прегледи широм Србије

После двогодишње паузе, изазване пандемијом, почели су бесплатни прегледи коже. Организује их Удружење дермато-венеролога Србије.

У наредним данима бесплатни прегледи коже биће организовани у четири сеоске амбуланте код Сремске Митровице, а 18. јуна биће и у Грачаници, каже за РТС професорка Даница Тиодоровић, Национална координаторка кампање „Еуромеланома“.

Истиче да није потребно заказивање, нити здравствена књижица, већ само жеља. 

„Само је потребно да дођу људи и биће прегледани од стране наших дерматолога из Националног тима 'Еуромеланома' и Удружења дермато-венеролога Србије. То су наши професори који су уско специјализовани у раној дијагностици тумора коже из Београда, Новог Сада и Ниша“, објашњава Тиодоровићева.

Заказивање прегледа у градовима телефоном

Сви који желе могу да провере стање своје коже 13. јуна у више од 30 градова, али је потребно преглед заказати телефоном.

„Након епидемије, ове године ће бити организовани бесплатни прегледи 13. јуна. Потребно је заказати 6. и 7. јуна од 8 до 20 часова на број телефона 0800/222-888. Укључено је више од 30 градова, преко 70 ординација и више од 145 дерматолога", указује Тиодоровићева.

Важни превентивни прегледи

Истиче да се не треба јавити дерматологу једино када приметимо промену на кожи, већ да се треба прегледати и превентивно.

„Уколико дијагностикујемо меланом у такозваној четвртој фази, петогодишње преживљавање је свега 15 одсто. Ако дијагностикујемо меланом у раној фази, десетогодишње преживљавање je 90 одсто. Уколико поставимо дијагностику у најранијој фази меланома, хируршка интервенција је једини вид терапије, а тада се она и завршава“, каже Тиодоровићева.

Према статистичким подацима који нису ажурирани, истиче, годишње више од 700 новодијагностикованих меланома је у Србији, али тај број је много већи, указује.

Професорка Тиодоровић каже и да ће овогодишња кампања бити усмерена ка едукацији деце, али да ће и пољопривредници, који су изложени УВ зрацима, бити у фокусу.

Инцијатива за забрану соларијума

Подсећа да је Удружења дермато-венеролога Србије са Министарством здравља 2019. године забранило да соларијум користе малолетници.

Према њеним речима, у наредним данима са Министарством здравља покренуће иницијативу за потпуну забрану соларијума. „Светска здравствена организација је 2009. године поставила чињеницу да су соларијуми канцерогени класе један“, истиче Тиодоровићева.

Каже и да је узнемиравајућа чињеница да уочавају меланоме код особа које имају 18, 20 и 30 година, те да и због тог разлога покрећу иницијативу.

понедељак, 06. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара