Прегледајте кожу на време - бесплатно је и безболно

Због епидемије, бесплатни прегледи коже били су одложени. Сада се поново организују. Сви који желе могу да провере стање своје коже 13. јуна, у државним и приватним ординацијама широм Србије.

За преглед није потребан ни упут, а ни здравствена књижица, рекла је проф. др Даница Тиодоровић, координаторка кампање Еуромеланом, гостујући у РТС-овој клиници Наздравље.

Преглед се заказује на сајту Еуромеланома, где постоји и калкулатор за израчунавање ризика за меланом.

„Особе које попуне калкулатор ризика и процени се да су под ризик-фактором за развој меланома могу одмах заказати бесплатни преглед", рекла је др Тиодоровић.

Заказивање је могуће и телефоном, на број 0800 222 888, 6. и 7. јуна.

У кампању је укључено око 40 установа широм Србије. Пријављивање још траје.

„Две претходне године због ковида нисмо били у прилици да обавимо ове бесплатне прегледе. И дерматолози су били у ковид-систему, а сада желимо да помогнемо нашем народу, да радимо оно што најбоље знамо, а то је да се бавимо превентивним прегледима, с једне стране и да рано дијагностикујемо меланом и друге карциноме коже", истакла је проф. Тиодоровић.

Навела је да је на основу једног новијег истраживања - мање дијагностикованих меланома за 20 одсто у последње две године. Међу разлозима су улазак дерматолога у ковид-системе и страх људи који су током пандемије зазирали од превентивних прегледа.

Ипак, како је рекла, забрињавајући је пораст појаве меланома код младих последњих месеци.

„У периоду од 18. до 28. године, чак 76 посто тих меланома у тој најранијој узрастној категорији, сматра се да су последица употребе соларијума", објаснила је.

Додала је да је, с тим у вези, доста урађено на едукацији првенствено младих, о штетности соларијума и важности превентивних дермоскопских прегледа. Посећивани су спортски кампови, а у едукацији су, поред лекара, учествовали и спортисти.

„Прегледи нису болни, једноставни, ручним или ако треба меморисати слику дигиталним дермоскопом, и онда у зависности од типа коже и фактора ризика процењује се да ли особа треба да дође за пола године или је довољна годишња контрола", испричала је др Тиодоровић.

Прегледи широм Србије 

Најављује наставак кампање и обиласке одбојкашких и ватерполо кампова где ће се прегледати најмлађи, али и информисати о свему што их занима.

У фокусу ће, међутим, бити пољопривредници и сви они који су, због природе посла и обавеза, више изложени сунцу.

„Бићемо у Војводини, у Сремској Митровици где ћемо прегледати становништво и пољопривреднике, онда идемо и у Златиборски округ (28. и 29. мај), два дана ћемо бити у сеоским амбулантама, вршићемо превентивне прегледе али и едукацију, долазе дерматолози из националног тима. Идемо и у Пирот да прегледамо пољопривреднике, а идемо и до села Крупац да прегледамо пољопривреднике, и до Грачанице (18. и 19. јун). Сви ти прегледи ће бити бесплатни", нагласила је.

Када је реч о симптомима проблема на кожи, др Тиодоровић је рекла да промене не треба игнорисати.

„Уколико видимо промену која се мења, ако говоримо о пигментним променама, асиметрије, ивице, варијације, не боја већ нијансе боја, дијаметри већи од шест милиметара, свакако су аларм да се јавите лекару", поручила је проф. др Тиодоровић.
Истакла је да долазак код дерматолога мора бити превентиван, како би се промене третирале на време. Осим тога, у циљу заштите потребно је користити креме са фактором за заштиту од сунца, а и адекватну гардеробу.  

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара