Читај ми!

Očekivani životni vek u Evropi nastavlja da opada

Od izbijanja pandemije kovida 19, očekivani životni vek u Evropskoj uniji je u padu i taj trend se nastavlja, potvrđuju istraživanja Eurostata. Najviše su pogođene Slovačka i Bugarska.

Na osnovu podataka Eurostata, od 2003. godine pa sve do izbijanja epidemije korone, očekivani životni vek u zemljama članicama EU rastao je svake godine, sa izuzetkom 2015.

Međutim, 2020. godine prosečne godine života stanovništva 27 zemalja pale su sa 81,3 na 80,4. U 2021. ovaj trend je nastavljen, pa je prosek opao za dodatne 0,3 godine.

U izveštaju koji citira Prototema navodi se da se očekivani životni vek u Evropi u proseku povećavao za više od dve godine po deceniji od šezdesetih godina prošlog veka.

Međutim, najnoviji dostupni podaci sugerišu da je pandemija kovida imala negativan uticaj, pa je očekivani životni vek zaustavljen ili smanjen u polovini država članica EU u 2021.

Najveći pad procenjen je u Slovačkoj i Bugarskoj (-2,2 godine u poređenju sa 2020), a zatim u Letoniji (-2,1) i Estoniji (-2,0).

U poređenju sa 2019. godinom, ukupan efekat na očekivani životni vek je i dalje negativan u svim državama članicama EU, osim u Luksemburgu, gde je porastao za 0,1 godinu, te Malte i Švedske, gde je na istom nivou kao pre korone.  

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво