Читај ми!

Raste broj dece sa autizmom, svetski stručnjaci na konferenciji u Beogradu

Međunarodna konferencija o savremenim načinima lečenja poremećaja iz spektra autizma biće održana od 2. do 4. juna u Beogradu. Lekari iz našeg regiona imaće priliku da od eminentnih stručnjaka iz Amerike, Poljske, Italije, Francuske, Rusije i Ukrajine čuju najnovija saznanja, koja mogu pomoći deci sa tom dijagnozom.

Tatjana Peškir, predstavnica regionalnog udruženja roditelja dece sa autizmom „Naukatizam“, naglasila je da je konferencija „u pravom smislu medicinski kongres, registrovan pri Lekarskoj komori“.

Lekari iz Srbije i susednih zemalja, imaće priliku da obezbede poene, ali i da čuju najnovija naučna saznanja na ovu temu.

Tatjana Peškir, gošća Magazina na prvom Radio Beograda, kaže da je zadovoljna odzivom lekara, ali i stručnjaka iz sveta.

„Veoma smo počastvovani što se našem pozivu odazvao eminentni naučnik dr Ričard Fraj, vodeći svetski neurolog koji se bavi autizmom", rekla je gošća Radio Beograda.

Dominatan stručni stav da je za lečenje većine bolesti, pa i autizma, potrebno paralelno tretirati gastro, imuni i neurološki sistem.

Konferencija u Beogradu okupiće zato neurologe, psihijatre, imunologe i gastroenterologe. Tatjana Peškir je najavila da će kongresu prisustvovati i roditelji dece sa autizmom jer je, kako je naglasila, ključno da „se se svi uključeni u lečenje naše dece držimo zajedno“.

Podaci alarmantni

Jedno od najvažnijih upozorenja stručnjaka koji se bave poremećajima iz spektra autizma je da se beleži veliki porast procenta obolelih od autizma u opštoj populaciji.

Najnoviji podaci američkog Centara za kontrolu bolesti su alarmantni, jer je među decom rođenom 2010. broj obolelih bio jedan u 44, a samo dve godine ranije odnos je bio jedan u 54.

Tatjana Peškir kaže da se porast učešća obolelih u opštoj populaciji može objasniti promenama koje se dešavaju u našem okruženju, a pre svega u zagađenju okoline koje ostavlja posledice na zdravlje stanovništva.

„Podaci govore da ta tema postaje neizbežna. Konferenciju smo organizovali između ostalog i zato što se sa ovim narastujućim problemom mora suočiti svaka zemlja. Razmena znanja sa vodećim svetskim stručnjacima, jedan je od načina da formulišemo odgovor na, slobodno mogu reći, krizu u najavi", rekla je sagovornica Magazina na prvom Tatjana Peškir.

Šta su problemi 

Smatra da naši lekari prate najnovija naučna saznanja o autizmu, ali da to ne znači da se porodice ne suočavaju sa problemima. Najveći je opterećenost našeg zdravstvenog sistema.

Drugi problem koji nije samo naš, uočen u celom svetu je nedostatak predijatrijskih imunologa, ukazala je predstavnica udruženja „Naukatizam“.

Predstavljajući udruženje „Naukatizam“, Peškir je napomenula da su problemi porodica sa decom koja imaju poremećaj autizma, isti bez obzira gde žive.

„Zato smo odlučili da osnujemo regionalno udruženje koje će umrežiti roditelje i stručnjake, kako bi smo postigli maksimum iz razmene znanja i iskustava", rekla je za Radio Beograd.

Udruženje je nazvano „Naukatizam“, jer je osnovano sa idejom da bude most između obolelih i zdravstvenog sistema.

„Brojna već postojeća udruženja roditelja, bave se drugim problemima sa kojima se suočavaju roditelji dece sa problemom autizma. Mi smo se opredelili da akcenat stavimo na naučna saznanja i da na taj način pomognemo obolelima i njihovim porodicama“, rekla je Tatjana Peškir za Radio Beograd.

Najavila je i novi projekat, prilagođavanje aplikacije za učenje za decu sa posebnim potrebama, koju je razvio MIT u Bostonu, za korišćenje na svim jezicima koji se govore u našem regionu.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво