Читај ми!

Novim lekovima bi se godišnje od moždanog udara spaslo 14.000 ljudi

U Srbiji gotovo četvrtina ljudi koji dožive moždani udar ne preživi, a samo preventivnom primenom novih oralno koagulativnih lekova broj moždanih udara bi se smanjio za 70 odsto, rečeno je na Nacionalnom skupu o moždanom udaru u Skupštini Beograda.

Moždani udar je najurgentnije stanje koje hitno treba zbrinjavati, jer je među vodećim uzrocima mortaliteta i glavni uzrok invaliditeta kod odraslih u Srbiji. U svim zemljama Evropske unije troškovi lečenja moždanog udara su na prvom mestu.

„Ukupni troškovi zdravstvene i socijalne zaštite neformalne nege i produktivnosti u zemljama Evropske unije su procenjene na šezdeset milijardi evra u 2017. godini“, kaže prof. dr Ranko Raičević, predsednik Društva neurologa Srbije.

Moždanih udara u Srbiji ima tri puta više nego infarkta srca, ali jedinica za moždani udar nema u svim manjim bolnicama. Zato su u Vojvodini pokrenuti projekti telemedicine koji, kažu, nisu bili dovoljno masovni.

„Svakako su doprineli da se inicira davanje intravenske trombolize u praktično svim centrima u Vojvodini gde postoji neurologija“, navodi Željko Živanović, predsednik Nacionalnog udruženja za moždani udar Srbije.

Na osnovu istraživanja, utvrđeno je da samo primenom preventivnih NOAK lekova možemo godišnje da spasemo 14.000 života od moždanog udara.

„Negde oko 8.000 pacijenata iz Srbije postoje u tom registru i na osnovu tog registra Bolnica ‘Sveti Sava’ je poslednje dve godine dobijala za svakih četiri meseca zlato, evropsko zlato za lečenje“, kaže prim. dr Marjana Vukičević, direktorka bolnice za cerebrovaskularne bolesti „Sveti Sava“.

Zabrinjava i to što 10 odsto onih koji dožive moždani udar ne stignu na vreme kod lekara. Treba pojačati i broj neurologa i uvesti ih u domove zdravlja jer mogu savetima da smanje rizik od obolevanja.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво