среда, 22.10.2025, 12:00 -> 13:40
Извор: РТС, Science Alert
Драстичан пад броја деце алергичне на кикирики због нових препорука нутрициониста
Ажуриране прехрамбене смернице у САД значајно су смањиле број деце са специфичним алергијама на храну, чиме је смањена и потреба да избегавају намирнице које садрже састојке попут кикирикија и јаја.
Велика промена у препорукама за превенцију алергија у САД објављена је 2015. године, са додатним ревизијама 2017. године. Студија, објављен у часопису Pediatrics, коју је спровео тим из Дечје болнице у Филаделфији сада сугерише да се број алергија смањио код десетина хиљада деце рођене након увођења тих смерница.
Смернице се фокусирају на анафилактичке алергије на храну, познате и као имуноглобулин Е (ИгЕ) посредоване алергије, назване по антителу које у њима учествује. Ове алергијске реакције јављају се брзо и могу бити озбиљне или чак опасне по живот.
Године 2015. препоруке су промењене тако да се саветује увођење производа на бази кикирикија у исхрану деце у веома раном узрасту, како би се њихов имуни систем научио да толерише тај састојак. Раније је родитељима било саветовано да избегавају излагање детета тим намирницама све до треће године живота.
„Сви су се питали да ли су ове преломне јавноздравствене мере имале утицаја на смањење стопе ИгЕ-посредованих алергија на храну у САД. Сада имамо податке који сугеришу да се ефекат те важне јавноздравствене интервенције заиста догађа“, каже имунолог Станислав Габрyшевски из болнице у Филаделфији.
Истраживачи су анализирали здравствене податке готово 125.000 деце рођене пре и после увођења нових смерница. Алергије на кикирики посредоване ИгЕ антителима пале су са 0,79 одсто на 0,45 одсто у испитиваној групи, док су све врсте ИгЕ посредованих алергија на храну смањене са 1,46 одсто на 0,93 одсто.
То су значајне промене, које указују да је од сваке 200 деце изложених тим намирницама једно дете избегло потенцијалну алергију.
„Наши налази су важни како за оне који лече пацијенте, тако и за оне који се брину о одојчади. Већа свест, едукација и залагање могли би додатно повећати позитивне резултате које смо уочили у овој студији“, каже имунолог Дејвид Хил из болнице у Филаделфији.
Резултати студије подударају се са ранијим истраживањем спроведеним почетком ове године у Аустралији, на мањем узорку деце. У тој студији, увођење кикирикија и јаја у исхрану око шестог месеца живота повезано је са значајним смањењем броја развијених алергија.
Док су се смернице из 2015. године, засноване на истраживању Learning Early About Peanut Allergy, фокусирале на кикирики, проширене су 2021. да обухвате и друге ИгЕ посредоване алергије. Промене, међутим, нису одмах универзално усвојене, па је охрабрујуће што се ефекти већ могу приметити у овој раној фази.
Ипак, анализа већег броја деце током дужег временског периода биће потребна да би се потврдила веза између раног излагања и мањег броја алергија, као и да би се добили прецизнији подаци о најефикаснијим стратегијама превенције.
„Будуће студије могле би да истраже конкретне обрасце исхране који ће нам помоћи да боље разумемо време, учесталост и количину уноса хране која пружа оптималну заштиту од алергија на храну“, наводи Хил.
Коментари