Читај ми!

Prof. dr Vojislav Perišić: Jabuka kožara i kiseli kupus oružje protiv kovida

Voće i povrće bogato vitaminima A, C, E i D jača imunitet organizma i omogućava mu da se zaštiti i od koronavirusa, ali i od ostalih sezonskih virusa, tvrdi gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić, gostujući u emisiji Magazin Prvog programa Radio Beograda.

Gastroenterlog prof. dr Vojislav Perišić je u emisiji Magazin Prvog programa Radio Beograda, naglasio da zdrava i pravilna ishrana koja podrazumeva konzumaciju sezonskog voća i povrća – koje sadrži vitamine A, C, D i E, povećava tzv. naivni imunitet sluzokožnih membrana disajnih organa koje odbijaju virus kada dođu u kontakt sa njim.

Pektin, koji se dobija pečenjem jabuke kožare, oblaže sluzokožu i ima antiinfektivna dejstva i sprečava koronavirus, ističe Perišić i savetuje da se jabuka kožara – ispečena i oljuštena, konzumira najmanje tri puta nedeljno.

Isti efekat obezbeđuje se konzumacijom kiselog kupusa, takođe najmanje tri puta nedeljno, jer njegove probiotske bakterije odbijaju koronavirus. Antiinfektivne vitamine sadrže i bundeva i dunja.

Perišić navodi da tokom zime, koja je period u kome je populacija izložena sezonskom gripu, preporučljivo jesti namirnice bogate, pre svega, vitaminom C – poput kiselog kupusa, kisele paprike, cvekle, rena, rotkve, ali i jabuku kožaru. Dve jabuke kožare i pomorandža, ili mandarina, u zimskom periodu zadovoljavaju potrebu organizma za vitaminom C. Profesor kaže i da svaki organizam poseduje „senzore“ kojima reguliše potrebu za vitaminima.

Sa druge strane, pretrano uzimanje vitaminskih, tabletiranih, suplemenata dovodi do hipervitaminoze, naglašava Perišić i ukazuje de je protivnik njihove konzumacije, osim vitamina D. Jer, svako povrće, prema njegovom mišljenju, obezbeđujući količinu vitamina neophodnu za funkcionisanje organizma, predstavlja adekvatnu zamenu za suplemente.

Profesor Vojislav Perišić upozorava da prekomerno unošenje tabletoznog vitamina C može uticati na stvaranje kamena u bubregu i zakiseljavanje organizma.

Oko 15 procenata pesticida, koji se nalaze na voću i povrću, ne mogu se oprati i kroz ishranu se unose u organizam, objašnjava profesor Perišić. Precizira da se oni veoma brzo apsorbuju u organizmu i da otežavaju pravilan rad jetre. Stoga bi, kako kaže, trebalo jesti namirnice koje se ne prskaju ili sa relativno malom količinom pestcida – jabuku kožaru ili budimku, mušmulu, bundevu ...

Perišić savetuje da se umesto ulja koristi mast, a maslac umesto margarina.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво