Читај ми!

Zaštita od melanoma - s mora treba da se vratimo beli

Temperature su ovih dana u porastu, neki se od sunca sklanjaju u hlad, dok ima i onih koji se svesno prekomerno sunčaju. Želja za preplanulim telom, kod mnogih je jača i od neprijatnosti koje se osete kada se sunčaju oko podneva. Maj je mesec borbe protiv melanoma, i prilika za upozorenja stručnjaka.

Lekari upozoravaju da nema potrebe za namernim izlaganjem suncu zarad preplanulog tena, jer je takav ten - znak oštećenja genetskog materijala kože.

„Bilo kakvo nepotrebno izlaganje suncu u tom estetskom smislu, zapravo oštećuje kožu i vremenom dovodi do pojave različitih znakova oštećenja, pega, nekih pigmentacija, a ono što je posebno važno za zdravlje je - povećava rizik od nastajanja raka kože", rekla je, gostujući u Jutarnjem programu, prof. dr Lidija Kandolf Sekulović, dermatovenerolog sa Vojno-medicinske akademije u Beogradu. 

Profesorka dodaje da je svakako nephodan boravak u prirodi uz fizičke aktivnosti, baštovanstvo, sport, zemljoradnju, ali da je neophodno voditi računa o zaštiti od sunca.

Kada je reč o vitaminu D3, Kandolf Sekulović kaže da je za njegovu apsorpciju dovoljno provesti 15 minuta u odeći kratkih rukava, ili svega jedan minut, ako smo u kupaćem kostimu.

Dok se boravi na plaži, kada smo na moru, savetuje doktorka, treba izbegavati direktno izlaganje suncu i birati hladovinu. Dok se kupamo, kako kaže, obavezno je da na sebi imamo nanet preparat sa zaštitnim UV faktorom 50.

„Treba da, kad odemo na more, probamo da ostanemo što više beli, odnosno, da što manje potamnimo, jer sunčanje nema nikakvih zdravstvenih benefita", izjavila je dr Kandolf Sekulović.

Kaže da ne treba posebno štititi mladeže, već - celu kožu, koju treba kompletno prekriti, jer, kako navodi, u 70 odsto slučajeva melanom se javlja na mestima gde nije bilo mladeža.

Beba Golubović iz Udruženja pacijenata obolelih od melanoma, leči se od te bolesti šest godina. Shvatila je da ima problem kada je prokrvario mladež koji je imala od rođenja. Odmah je potražila pomoć lekara.

„Zaštitna odeća, zaštitne kreme i neboravak na suncu između 11 i 17 časova - to je ono čega se pridržavam", rekla je Golubovićeva.

Opasnosti iz solarijuma 

Golubovićeva odaje da Udruženje pokreće kampanju, povodom meseca borbe protiv melanoma (maj), u kojoj će za cilj imati jačanje svesti o ovoj bolesti i značaju zaštite i prevencije.

Pokrenilu su i inicijativu da se zabrani korišćenje solarijuma, jer je, kako tvrdi, dokazano da doprinosi u velikoj meri izazivanju raka kože.

Navodi da su među pacijentima - ljudi svih generacija, da je najviše onih srednjih godina, i da su podjednako zastupljena oba pola. 

Doktorka Kandolf Sekulović podseća da je korišćenje solarijuma zabranjeno za mlađe od 18 godina.

„Ono što je sigurno dokazano je da izlaganje solarijumu pre 18. godine, a i kasnije, vrlo rano dovodi do malanoma, već oko 30. godine, tako da je vrlo važno da se razbije mit iz prošlih vremena, da je potrebno pripremiti kožu za izlaganje suncu u solarijumu, kako ona ne bi izgorela, ali je činjenica da je od 2011. godine, dokazano da je UV zračenje kancerogeno, kao i solarijum", dodala je profesorka.

Kandolf Sekulović savetuje da se prate eventualne promene na koži, i da je, ako se primeti nešto što liči na mladež, a dobija nepravilne ivice i više boja, izdiže se pa i počne da krvari - to znak za alarm i javljanje dermatologu kako bi se uradila dermoskopija.

„Kad se melanom prepozna rano, vrlo lako se rešava jednostavnom hirurškom intervencijom koja traje 10 do 15 minuta i ne ostavlja dalje posledice na zdravlje", rekla je profesorka.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво