Čitaj mi!

Ujedinjene nacije skinule marihuanu sa liste najopasnijih droga

Na osnovu preporuke Svetske zdravstvene organizacije, Komisija za narkotike UN-a odstranila je kanabis sa liste najopasnijih droga usvojene konvencijom 1961. godine. Očekuje se da će ova odluka imati dalekosežan uticaj na ispitivanje i medicinsko korišćenje marihuane širom sveta.

Pre glasanja, kanabis i smola od kanabisa nalazili su se na listi pored heroina, metadona, morfina, opijuma i kokaina.

Komisija UN-a za narkotike uključuje 53 zemlje članice, a glasanje o reklasifikaciji marihuane bilo je veoma napeto – predlog je usvojen sa 27 člasova za i 25 protiv uz ukrajinski glas koji je bio odsutan.

SAD i većina država Evropske unije glasalo je za, dok su Kina, Pakistan i Rusija bile među državama koje su se protivile predlogu, prenosi Forbs.

Komisija je takođe razmatrala i druge predloge, poput stavljanja posebnih preparata na bazi THC-a na liste lekova, ali nijedan od pet predloga nije usvojen.

„Ovakav ishod ne znači da će se legalizacija odjednom desiti širom sveta, ali bi mogao da bude prekretnica“, kaže Džesika Stajnberg, direktorka u firmi "Global C" koja lobira za upotrebu marihuane u medicinske svrhe.

Tržište marihuane, koja se koristi u medicinske i rekreativne svrhe, procenjuje se da će do 2025. godine dostići vrednost od 34 milijarde dolara.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 03. dec 2020, 17:55) - anonymous [neregistrovani]

Bravo

Treba sto pre legalizobati marihuanu. Od zabrane nema koristi samo stete.
Marihuana je lek, u umerenim kolicinama, kao i sve.