Novi soj koronavirusa tri do šest puta zarazniji od onog poteklog iz Vuhana

Genetska varijacija novog koronavirusa koja je danas dominantna širom sveta zaraznija je od soja koji se prvobitno pojavio u Kini, navodi se u novom istraživanju objavljenom u specijalizovanom časopisu "Cell".

Glavni specijalista za infektivne bolesti SAD Entoni Fauči, koji nije učestvovao u novom istraživanju, rekao je nedavno za Journal of the American Medical Association da podaci pokazuju da jedna mutacija virusa mu omogućava da se replicira brže i lakše prenosi među stanovništvom.

Stručnjaci iz američke Nacionalne laboratorije Los Alamos u Nju Meksiku i sa Djuk univerziteta u Severnoj Karolini zajedno sa britanskim kolegama sa Univerziteta u Šefildu analizirali su uzorke genoma i otkrili da trenutna varijanta „D614G“ poseduje malu, ali veoma potentnu promenu u šiljcima proteina koji se nalaze na površini virusa i pomoću kojih inficira ljudske ćelije.

Naučnici su prva saznanja o tome objavili još u aprilu, ali su im upućene strukovne kritike da nisu dokazali da je sama mutacija odgovorna za to.

Zbog toga je tim sproveo niz dodatnih eksperimenata, mnoge od njih na zahtev urednika časopisa Cell, a studija je sada konačno objavljena.

Analizirali su podatke i istorijate bolesti 999 kovid-19 pozitivnih pacijenata u Velikoj Britaniji i primetili da su oni koji su bili inficirani novim mutiranim sojem imali više virusnih čestica u sebi.

Dalji laboratorijski opiti pokazali su da je novi soj virusa tri do šest puta sposobniji da inficira ljudske ćelije.

Nejtan Grabo, virolog sa Škole za javno zdravlje Univerziteta Jejl, koji nije učestvovao u studiji ali je naknadno sproveo stručnu analizu, naveo je da je novi soj virusa širenjem, da li kroz prirodnu selekciju ili prostu šansu, postao pandemija.

„Dalja istraživanja su potrebna da bi utvrdili da li će ovo na neki način uticati na razvoj lekova i vakcina, za sada ne očekujemo da će zbog D614G biti potrebno menjanje kontrolnih mera nizi da će nova varijanta učiniti pojedinačne infekcije gorim“, napisao je Grabo u svom komentaru na studiju.

Prema njegovim rečima, ovo otkriće potencijalno može da utiče na milione ljudi, ali za sada ne znamo u potpunosti koliki će uticaj imati.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво