Leto je, naravno da je vrućina, ali može se živeti i bez klima uređaja

Leto je stiglo, vrućine su tu, ali i koronavirus zbog koga nam lekari savetuju da izbegavamo korišćenje klima-uređaja. Mnogi misle da će im zbog toga leto biti nepodnošljivo, ali postoji više načina kako da se rashladimo i bez pomoći ovog aparata.

Poslednjih godina klima-uređaji su postali normalna stvar u većini domaćinstava, tako da su mnogi zaboravili da je moguće preživeti letnje vrućine i bez njih.

Naravno, prvi i osnovni savet je da što više sunčevog svetla i toplote zadržimo van stana i to tako što ćemo tokom najtoplijeg dela dana zatvoriti prozore i navući roletne. Dobro bi bilo da na prozorima budu bele ili svetle zavese jer one odbijaju svetlost. Prostorije je zato potrebno provetravati noću i rano ujutru. Takođe, zatvorite vrata na svim prostorijama koje ne koristite tokom dana. Ovim sprečavate da hladan vazduh izlazi iz prostorija u kojima pretežno boravite.

Ventilator postavljen na plafon snižava temperaturu u prostoriji za šest ili sedam stepeni. No to gotovo na ovim prostorima niko nema, ali ventilatore koji se mogu kupiti biće od pomoći. Da bi se njihov efekat hlađenja povećao postoji trik sa plastičnim flašama u kojima ćete zalediti vodu. Stavite ove flaše na poslužavnik i smestite ispred ventilatora, i imaćete rashladni uređaj.

Najveći izvor toplote u kući su aparati, elektronski uređaji i osvetljenje. Zameniti obične sa led sijalicama, em troše manje energije, em isijavaju manje toplote. Pokušajte da izbegavate kuvanje tokom vrelih dana ili bar tokom najtoplijeg dela dana. Kada ste kod kuće u najtoplijem delu dana koristite samo one aparate koji su vam preko potrebni, ostale isključite iz struje. Na primer, veš-mašinu koristite rano ujutru ili kasno uveče.

Vlažnost vazduha čini da soba bude toplija zato tokom vrelih dana, osim kuvanja, izbegavajte sušenje odeće i tuširanje pretoplom vodom. I kada morate da uradite ove stvari, uključite ventilaciju koja će izvući topao i vlažan vazduh.

Osim što ćete rashladiti prostoriju u kojoj boravite, povremeno na zglobove, čelo ili vrat stavite kesu leda ili hladan peškir. Tuširajte se mlakom vodom. Ukoliko se tuširate hladnom vodom ili pijete jako rashlađena pića, to će samo kratkotrajno učiniti da se osećate bolje, ali će vas dodatno zagrejati jer će telo proizvoditi više energije kako bi izjednačilo temperaturu tela. Posle tuširanja dobro se obrišite, jer u suprotnom povećavate vlagu i samim tim odajete višak toplote.

Tokom vrelih tropskih noći kada krenete na spavanje ogradite se flašama sa zaleđenom vodom koje ste umotali u peškir i imaćete miran san.

Izbegavajte po visokim temperaturama pića koja podstiču dodatni gubitak tečnosti – alkohol, kafu i gazirane napitke. Zamenite ih domaćim čajem i limunadom.

Ako niste znali, postoji hrana koja hladi organizam i ona koja ga zagreva. Meso, mesne prerađevine, masno pecivo zagrevaju, dok s druge strane, voće, posebno lubenice, južno voće, dinje, šljive i jabuke hlade i osvežavaju. Od povrća će vas rashladiti paradajz, kupus salata, paprika i krastavac. Osim sladoleda, ohladiće vas i mleko, jogurt i kiselo mleko.

Tokom leta se preporučuje nošenje što laganije i svetlije odeće. Nošenje tanikih i prozračnih materijala prirodnog porekla, poput lana i pamuka, dodatno hlade. Obratite pažnju i na modne detalje, jer se metalne narukvice i ogrlice lako zagrevaju, a telo tu toplotu apsorbuje i teško se hladi. Naravno, ne izlazite napolje ukoliko ne morate, u najtoplijem delu dana.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво