Uz srpske lekare prva u svetu postala majka uprkos plućnoj hipertenziji i stentu

U Kliničkom centru Srbije prvi put u svetu uspešno je završena trudnoća kod 24-godišnje bolesnice sa veoma teškom plućnom hipertenzijom i stentom u glavnom stablu leve koronarne arterije.

Bolesnica se u poslednjih pet godina leči na Klinici za kardiologiju Kliničkog centra Srbije (prof. dr Arsen Ristić i dr Gorica Radovanović), a pre četiri godine je zbog pritiska koji je veoma proširena plućna arterija vršila na najvažniji segment srčane cirkulacije uspešno ugrađen stent u glavno stablo leve koronarne arterije (prof. dr Vladan Vukčević), što joj je uz savremenu kombinovanu terapiju za plućnu hipertenziju, koja je poslednjih godina dostupna u Srbiji, značajno popravilo tegobe i produžilo život.

U plućnoj arterijskoj hipertenziji trudnoća je apsolutno kontraindikovana zbog rizika da majka ne preživi trudnoću koji je veoma visok (20-40 odsto). Uprkos detaljnim i više puta jasno prezentovanim informacijama o visokom riziku, bolesnica i njena porodica su se odlučili da se ne prekine trudnoća.

Uz intenzivno praćenje ginekološko-akušerskog (prof. dr Snežana Plešinac) i kardiološkog tima, bez komplikacija je stigla do 32. nedelje trudnoće.

Na dan porođaja pritisak u plućnoj cirkulaciji je bio 165 mm Hg, ali bez znakova srčane slabosti. Da bi bezbednost ove teške bolesnice bila maksimalna, a da bi se omogućilo intenzivno kardiološko lečenje i eventualno postavljanje uređaja za mehaničku potporu srčane cirkulacije (ECMO) u slučaju razvoja teške desnostrane srčane slabosti (glavni rizik u teškoj plućnoj hipertenziji) porođaj carskim rezom je urađen u operacionom bloku Klinike za kardiohirurgiju.

Rođena je zdrava devojčica o kojoj je dalju brigu preuzela ekipa Instituta za neonatologiju u Beogradu (dr Višnja Stamatović).

Multidisciplinarni tim koji je po prvi put u svetu doveo do uspešnog završetka trudnoće kod ovako kompleksne bolesnice su činili: ginekolozi-akušeri prof. dr Snežana Plešinac i dr Ivan Pavlović, anesteziolozi dr Snežana Mitrović i dr Mirjana Kačar, neonatolog dr Višnja Stamatović i kardiolozi dr Gorica Radovanović i prof. dr Arsen Ristić.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво