Koje su razlike između gripa i Kovida-19

Kovid-19 i grip imaju iste simptome i šire se na sličan način ali postoje značajne razlike između njih. Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus ističe da je glavna razlika broj umrlih – smrtnost kod koranavirusa je znatno veća.

Tedros Adhanom Geberejesus kaže da je razumljivo što su ljudi uplašeni jer je strah prirodan odgovor na svaku pretnju, posebno na onu koju ne razumemo u potpunosti. Dodaje, međutim, da što više podataka dobijamo, više shvatamo taj virus i bolest koju izaziva.

I novi koronavirus i grip izazivaju respiratorne bolesti i šire se na isti način, ali postoje važne razlike između njih.

Neke od najvažnijih su da novi koronavirus izaziva teže posledice od sezonskog gripa, teže se prenosi i teže ga je otkriti, protiv njega trenutno nema leka ali je moguće zaustaviti njegovo širenje.

Globalno je umrlo oko 3,4 odsto prijavljenih slučajeva obolelih od Kovida-19, dok sezonski grip ubija znatno manje – oko jedan odsto zaraženih.

Vakcina je u razvoju, a Kovid-19 ne možemo zaustaviti bez zaštite zdravstvenih radnika, ističe direktor SZO.

SZO je isporučila gotovo pola miliona kompleta lične zaštitne opreme u 27 zemalja, ali zalihe se brzo troše, a cene istih rastu, upozorava generalni direktor.

Ova organizacija zato preporučuje sveobuhvatan pristup i zahteva solidarnost.

Najnoviji podaci SZO-a 

U svetu ima 90.993 prijavljenih slučajeva zaraze koronavirusom i 3.110 smrtnih slučajeva.

U proteka 24 sata Kina je prijavila 129 novih slučajeva, što je najmanji broj od 20. januara.

Izvan Kine prijavljeno je 1.848 slučajeva u 48 zemalja, od kojih je 80 odsto slučajeva iz samo tri zemlje: Južne Koreje, Irana i Italije.

Sto dvadeset dve zemlje nisu prijavile nijedan slučaj.

Rano za otkazivanje Olimpijade 

Geberejesus je nakon razgovora sa Tomasom Bahom, predsednikom Međunarodnog olimpijskog komiteta rekao da je prerano za odluku o odlaganju Olimpijskih igara koje treba da se održe u Tokiju na leto.

„Mislim da bi sad bilo prerano donositi odluku o tome, bilo bi dobro da se prati situacija“, rekao je direktor Svetske zdravstvene organizacije, a prenosi Rojters.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара