Simptome autizma otkriti što ranije

Procenjuje se da u Evropi oko pet miliona osoba ima autizam, a u Srbiji oko 2.500. Neki od njih imaju i fragilni X sindrom, genetsko oboljenje koje dovodi do neurorazvojnog poremećaja. Vodeći američki lekari koji su došli u srpsku prestonicu posetili su Institut za majku i dete, kako bi pregledali decu sa tim problemom.

Tri tima svetskih stručnjaka u našim ambulantama, pregledalo je dvanaestoro mališana. Američki stručnjaci su došli u Beograd zahvaljujući našem lekaru Dejanu Budimiroviću, koji je pre 25 godina otišao za Ameriku. U njegovoj biografiji su Medicinski fakultet u Beogradu, Harvard, Jejl, Džons Hopkins bolnica.

„Zaključili smo da imaju svi fragilni X, što je potvrđeno i klinički sada kada smo ih videli i genetski već smo to znali. Značajan broj ima autističan spektar poremećaja, uključuje teže oblike, koji zahtevaju intenzivne intervencije, terapeutske i lekove“, kaže prof. dr Budimirović, neuropsihijatar Univerziteta „Džons Hopkins“. 

„Deca su deca i privilegija je da uradimo nešto dobro, bilo gde da žive“, naglasio je prof. dr Robert Findling, psihijatar Univerziteta „Džons Hopkins“.

Prof. dr Randi Hegerman sa Instituta „Majnd“ u SAD istakla je da su deca sa fragilnim X sindromom od druge godine hiperaktivna, da kasno progovore – ne pričaju do druge godine, razvijaju slab kontakt očima, mašu rukama.

Simptomi moraju što ranije da se otkriju. U tome će srpskim stručnjacima pomoći i iskustvo američkih kolega.

„Tokom protekla dva dana imali smo izuzetna predavanja, razmenu iskustava, znanja, tako da je za nas to od izuzetnog značaja kako unapređenju znanja, dijagnostike, unapređenju lečenja naših pacijnata“, rekla je doc. dr Ružica Kravljanac sa Instituta za majku i dete.

„Znanjem koje stiču naši lekari, najveću benefit će imati naši pacijenti i njihove porodice. U smislu terapije, farmakološke, nefarmakološke i saveta koje će dobijati“, zaključila je doc. dr Dragana Protić sa Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Beograd je domaćin konferencije o ovim poremećajima, a učestvuje oko 130 stručnjaka iz celog sveta.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво