Hirurzi iz Srbije jedini u regionu prave uho od rebara

Odnedavno deca koja su rođena sa anomalijom uva imaju mogućnost da u Srbiji svoj problem reše, tako što će dobiti novo. U Evropi svega desetak hirurga radi ovu intervenciju, a u regionu jedino hirurzi iz Srbije. Operacija je skupa, a najmlađima u našoj zemlji sada je dostupna na Institutu za majku i dete, o trošku države.

Svake godine u Srbiji se rodi desetak mališana bez uva. Kako je živeti bez tog organa, zna 15-godišnjakinja sa čijom mamom je razgovarala ekipa RTS-a. Dok je dete bilo manje, objašnjava majka, nije imalo sa tim problema, ali kako je devojčica odrastala, taj problem je postao upečatljiviji za nju.

Taj problem više neće imati, jer je, zahvaljujući plastičnim hirurzima Aleksandru Uroševiću i Aleksandru Vlahoviću, dobila novo, i to od rebara.

„Od te hrskavice se pravi hrskavičavi okvir, po modelu uzetog s druge strane, sa normalnog uva. Hrskavičavi okvir predstavlja trodimenzilonalnu strukturu koja se postavlja u kožni džep na mestu gde nedostaje uho. Tada nemamo prostor iza uha i u drugom aktu, posle šest meseci, zarastanjem i strastanjem hrskavice sa kožom, odvajamo hrskavicu i taj deo i pravimo prostor iza uha“, objasnio je dr Aleksandar Urošević, specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije.

Za ovu intervenciju je potreban uput, da dete ima devet godina i obim grudnog koša veći od 60 centimetara.

„Mi ćemo ih primiti u svakom trenutku, jer su nama ovi pacijenti vrlo značajni. Sa uputom obavljamo pregled i kasnije se dogovaramo kada dete dođe do perioda za operaciju“, istakao je dr Vlahović, koji je specijalista dečje i plastične hirurgije na Institutu za majku i dete.

Doktor Urošević učio je od najboljih – profesorke Firmin, a po povratku iz Pariza uradio je šest intervencija zajedno sa kolegama iz Instituta za majku i dete. Deformiteti su češći sa desne strane i kod dečaka.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво