Pažljivo sa obilnim obrocima tokom prazničnih dana

Preterivanje u masnoj hrani ovih prazničnih dana – i u uskršnjim jajima ali i alkoholu – često su uzrok upale pankreasa ili gušterače i mogu dovesti do opasnih komplikacija, pa čak i smrti, ako se udruže i neke hronične bolesti, naročito kamenčići u žuči. Lekari upozoravaju da budemo umereni u jelu kako bismo što manje tražili pomoć lekara.

Ponekad je dovoljan samo jedan obilan obrok da izazove nepodnošljive bolove u stomaku, čak i kod onih koji nikada nisu imali tegobe, pa da se nađu u bolnici.

Prof. dr Predrag Bojović, hirurg KBC „Zvezdara“, navodi da su simptomi zbog kojih se pacijent obično javlja pretežno jak bol, mučnina, povraćanje, gubitak daha, koji može biti praćen temperaturom, a ne mora. „Bol u želucu opisuje kao jak bol koji se javio postepeno ili naglo“, dodaje dr Bojović.

Pored lakših, postoje teške upale pankreasa koje se leče na intenzivnoj nezi, naročito ako ih prate bolesti na plućima, bubrezima, kadriovaskularnom sistemu. Posebno je teško ako akutni pankreas izazovu kamenčići iz žučne kesi.

„U određenom broju slučajeva vi ste prisiljeni da rešavate to operativno, čak i u akutnoj fazi upale zato što nemate drugo rešenje. U zavisnosti od toga koji je deo upaljen, tada se radi obično uklanjanje žučne kese... Već samo uklanjanje izvora kamenčića će omogućiti da sama gušterača više ne bude izložena traumi i potencijalnom izazivanju te upale“, objašnjava dr sc. med. Zlatko Bokun, hirurg KBC „Zvezdara“.

Koliko je upala pankreasa opasna potvrđuje i to da moderna medicina za nju još nema adekvatan lek. Rezultati lečenja napredovali su hirurškim intervencijama, jer je pre samo 15 godina smtnost bila 70 odsto.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 08. jul 2020, 17:56) - Jelena [neregistrovani]

Kmeza

Najbolji doktor i hirurg u Beogradu a i sire prof.dr Bojovic. Sve pohvale, ziveo 100 godina u zdravlju

(nedelja, 16. apr 2017, 02:57) - Zare Srbin [neregistrovani]

Paznja paznja,

Nemoj neko da mi dira butkicu rebarca i rep od prasence, sto ce mi biti za mezence uz pitjence, Mooreee. Hristos Vaskrse ljudi moji