Читај ми!

Otkrivena struktura enzima koji utiču na razvoj karcinoma

Američki naučnici ostvarili su napredak u otkrivanju atomske strukture PRC2, kompleksa enzima koji imaju ključnu ulogu u razvoju više vrsta karcinoma.

Oni se nadaju da će uspeti da otkriju šta podstiče mutacije na genu PRC2 ili represivnom kompleksu polikomba 2, koji se povezuje sa razvojem limfoma, leukemije, tumora na mozgu, ali i brojnim urođenim bolestima koje utiču na proces rasta.

„Otkriće nas dovodi korak bliže razumevanju načina na koji PRC2 funkcioniše u normalnim ćelijama i na koji način mutacije u ovom genu uzrokuju teške bolesti“, rekao je jedan od naučnika koji su radili na studiji, Xin Liu sa Univerziteta u Teksasu.

Represivni kompleks polikomba dva ima bitnu ulogu u više procesa u ljudskom organizmu, koju su ključni u procesu starenja, uključujući održavanje identiteta ćelija i njihovo umnožavanje, kao i elastičnost matičnih ćelija.

Ovaj kompleks modifikuje specifičan protein unutar hromatina - nukleoproteinskog sadržaja hromozoma, koji pomažu u održavanju genskih obrazaca.

Mutacije na genu PRC2 prekidaju njegov ispravan rad, što ima ozbiljne posledice na ljudsko zdravlje.

„Proizvodnja previše ili premalo PRC2 enzima može neočekivano smanjiti aktivnost gena ili ih dodatno aktivirati, što nije dobro za ćeliju. U ovoj studiji otkrili smo na koji se način uobičajena visina PRC2 enzimske aktivnosti održava i reguliše“, rekao je Xin Liu.

Liu i njegove kolege izradili su tri-de atomsku strukturu kristala PRC2, koristeći posebnu tehniku koja se naziva rentgenska kristalografija.

To znači da konačno može precizno uporediti na koji se nacin PRC2 ponaša u normalnim i bolesnim stanicama i na koji način njegova interakcija sa hromatinom i ćelijskim proteinima utiče na njihov rast.

Sledeći korak je primeniti ove, nove informacije u istraživanju o tome na koji način novi lekovi mogu sprečiti enzimsku aktivnost PRC2. Liu kaže da naučnici istražuju potencijal takvih lekova u lečenju nekoliko tipova limfoma. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Science.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво