Čitaj mi!

„Aspirin“ smanjuje rizik od raka jajnika

Svakodnevnim unosom malih količina „aspirina“ može se smanjiti rizik od pojave raka jajnika, utvrdili su američki stručnjaci analizirajući rezultate 12 velikih studija o toj opakoj bolesti.

Žene koje dnevno uzimaju jedan „aspirin“ 20 odsto su manje u opasnosti da dobiju rak jajnika, navodi se u saopštenju američkog Nacionalnog instituta za onkologiju.

Pošto su ranija naučna istraživanja utvrdila da postoji veza između lekova protiv upale i smanjenja rizika od dobijanja raka jajnika, američki inistitut je analizirao rezultate 12 velikih studija o raku jajnika.

Podaci su se odnosili na 7.776 žena koje imaju tu vrstu raka i 11.843 onih koje to nemaju.

Istraživači su konstatovali da žene koje uzimaju minimalnu dozu „aspirina“ dnevno (jednu tabletu od manje od 100 miligrama) izložene su 20 odsto manjem riziku od raka jajnika u odnose na žene koje su uzimale jedan „aspirin“ nedeljno.

„Premda su rezultati neočekivani, 'aspirin' treba piti uz lekarski nadzor, jer se kod nekih ljudi mogu pojaviti smetnje digestivnog trakta“, ukazuju stručnjaci u studiji.

Medicinski časopis Lanset ranije je objavio da „aspirin“ preventivno deluje i protiv raka debelog creva.

Čuveni „aspirin“ je lek iz porodice salicilata i često se koristi za ublažavanje bolova. U malim dozama i pod lekarskim nadzorom, može da se koristi i kao prevencija od infarkta miokarda.

Reč je o jednom od najsvestranijih lekova u medicini i jednom od najstarijih, pošto je prva upotreba preparata sličnih „aspirinu“ zabeležana još u antičkoj Grčkoj.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 11. feb 2014, 22:48) - anonymous [neregistrovani]

aspirin...

pa tom "aspirinu" iz anticke Grcke bi i mogao vijerovati, nekako, ali ovome danasnjem, bas nikako...opala prodaja ,znamo i negativne osobine...