Читај ми!

Zlatni jubilej danske kraljice: tajna večera i skupoceni servis

Danska kraljica Margrete II proslavila je ovih dana zlatni jubilej - 50 godina na tronu. Budući da je zbog epidemijske situacije zvanična državna proslava odložena za kraj leta, kraljica je zlatni jubilej obeležila u krugu porodice, koja joj je priredila iznenađenje: tajnu večeru na kojoj je korišćen unikatni skupoceni porcelan „flora danika" iz 18. veka.

Večera je upriličena u palati Kristijana VII u Amalijenborgu a prisustvovali su samo članovi uže porodice: kraljičina sestra, princeza Benedikte, Margretini sinovi, prestolonaslednik Frederik i mlađi sin Joakim, snahe Meri i Mari, te osmoro unučadi.

Nedostajala je jedino najmlađa kraljičina sestra Ane-Mari od Grčke, čiji je suprug, grčki kralj Konstantin, u bolnici zbog infekcije kovidom.

Tokom večere korišćen je specijalni, skupoceni, ručno rađeni servis „flora danika", koji je poslednji put bio u upotrebi 1990. godine, na proslavi 80. rođendana Margretine majke, kraljice Ingrid.

Reč je o porcelanskom setu koji je još krajem 18. veka kralj Kristijan VII naručio kao diplomatski poklon ruskoj carici Katarini velikoj, ali je ona umrla pre nego što je servis bio gotov, pa ga je kralj zadržao za sebe.

Servis se sastojao od 1800 komada porcelanskog posuđa, ručno oslikanih motivima danskih biljaka iz knjige Flora danika, napisane 1761.

Od druge polovine 19. veka nastavljena je proizvodnja takvog ekskluzivnog posuđa brenda „flora danika" u Kraljevskoj danskoj fabrici porcelana. Danas u njoj 15 slikara ručno oslikava posuđe, a cene jednog komada na svetskom tržištu dostižu i nekoliko desetina hiljada evra.

Budući da je masovna proslava zlatnog jubileja odložena za kraj leta zbog aktuelne epidemijske situacije, upriličen je ovog puta samo prijem u Parlamentu.

Kraljica je dobila mnoštvo čestitki iz sveta, između ostalog i od britanske kraljice Elizabete, koja će takođe za dve nedelje obeležiti jubilej, ali platinasti.

Margrete je rođena je 16. aprila 1940. kao prva od tri ćerke tadašnjeg prestolonaslednika, a kasnije kralja Frederika X.

U vreme njenog rođenja, ženama nije bilo dozvoljeno da naslede presto i očekivalo se da će njen stric, princ Knud, naslediti njenog oca. Međutim, nakon svog krunisanja 1947. godine, kralj Frederik je insistirao na promeni zakona o nasleđivanju.

Za usvajanje zakona i referenduma o tome bila su potrebna dva parlamentarna saziva, ali popularnost kralja i njegove porodice nije opala. Godine 1953, princeza Margrete je zvanično postala prestolonaslednica.

Na svoj 18. rođendan dobila je mesto u Državnom savetu.

Studirala je na raznim univerzitetima šezdesetih godina prošlog veka (Kembridžu, Sorboni) praistorijsku arheologiju, političke nauke, a na Londonskoj školi ekonomije upoznala je svog budućeg supruga, Anrija de Monpezaa, tada mladog francuskog diplomatu.

Venčali su se 1967. godine i dobili dva sina. Margrete II je nasledila svog oca, kralja Frederika X, posle njegove smrti i proglašena je kraljicom 15. januara 1972. godine.

Ona je tek druga kraljica na vlasti u istoriji Danske nakon Margrete I, koja je vladala od 1375 do 1412.

Kraljičina uloga je uglavnom ceremonijalna, ali pored svojih kraljevskih dužnosti, Margrete je veoma kreativna. Kao crtač, scenograf i kostimograf ona daje svoj doprinos umetnosti Danske. Ilustrovala je dansko izdanje Gospodara prstenova pod pseudonimom Ingahild Gratmer, a njene ilustracije su korišćene i kao osnova za britansku verziju.

Ilustrovala je i druge knjige, uključujući i knjigu poezije svog supuga. Dizajnira kostime za pozorišne i baletske predstave, a neretko i svoju odeću.

Još pre deset godina jasno je stavila do znanja da nikada neće abdicirati. Za sada je po dužini vladavine na drugom mestu u Danskoj. Duže od nje vladao je samo Kristijan IV, u 16. i 17. veku, koji je na tronu bio 60 godina.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво