Читај ми!

Neša Nenadović, rođen da zauvek ostane mlad, od klinaca stvarao glumce, ali i dobre ljude

Večiti dečak srpskog i jugoslovenskog filma Neša Nenadović, do srži odan glumi, oduvek je bio dečje zaigran na sceni i u životu. Od dečaka stasao je u mladića spremnog za Akademiju, i već na drugoj godini prigrlilo ga je, ispostaviće se, njegovo pozorište „Boško Buha“, kome je ostao veran.

Pozorišni, filmski i televizijski glumac Nenad Nenadović preminuo je u 57. godini. Oduvek znan i voljen kao Neša, već je sa deset godina znao šta želi. Otišao je na audiciju za Dramski studio Radio Beograda, a već sa 13 postao Moljac u Povratku otpisanih.

Bio je to njegov prvi, veliki uspeh. Oduvek smo znali da je samo Neša mogao da bude Lale u Bošku Buhi, da bude mali junak Vage za tačno merenje, da bude Mića u Pričama iz radionice.

Bio je Mitar u Carevom zatočniku, Raka u Sumnjivom licu, Princ Filip, ali i Kralj u Uspavanoj lepotici, bio je knez Vukan, Msje Žak, Lovac, gospodin Darling i poslednji put Petit, najstariji mlinarev sin u Mačoru u čizmama.

„Naš posao je, u stvari, da budemo iskreni i dobri i kad igramo za decu i kad igramo za odrasle. Jedino kada se igra za decu imate utisak da ona nemaju tu vrstu strpljenja i ne žele da istrpe ništa što im se ne sviđa. Tako da možete odmah da dobijete informaciju da li im se predstava u kojoj učestvujete dopada ili ne“, govorio je Neša.

„Sećam se, imao sam neku uličnu situaciju i pre toga, mladost, došao sam sa čalmom skroz zatvoren, imao sam operaciju nosa, bilo mi je čudno, dolazim u profesionalno pozorište, treba da igram princa, svi su čudno reagovali, a sećam se Neše koji me je pogledao i rekao – Pa lep princ. On je samo promenio mesto. Tu je i srešćemo se jednog dana svi ponovo“, izjavio je glumac Viktor Savić.

„Cela naša istorija, kultura i vera uče da budemo u ljubavi sa bližnjima svojim. E to je bio Neša. On je uvek imao tu dozu optimizma. Ono što je takođe bitno, vrlo značajno za njega, da se toliko žrtvovao za svoju porodicu. Toliko je gajio svoju porodicu i toliko se predao njoj da je to takođe junaštvo u ovom vremenu“, kaže glumac i Nešin kolega Andrija Milošević.

Za svoj rad, Neša Nenadović je dobijao nagrade, a najdraže su mu bile Buhine – za Tri musketara i Princa – arkadnu avanturu.

Bio je i upravnik „Buhe“ i osnivač Internacionalnog festivala pozorišta za decu i mlade.

„Jasne su mi okolnosti u kojima živim, ali kada ode neko tako mlad i ko je bio pošten i čestit celog života, nekako osećam nepravdu. Samo da ti kažem, Nenade, da te volimo i da je tuga... Neću preživeti lako... Hvala ti, Nešo, na svemu“, emotivno je rekla glumica Olga Odanović.

Neša Nenadović je bio rođen da stvara buduće glumce i što je još važnije, da od klinaca napravi dobre ljude.

Neša Nenadović bio je rođen da bude Janin i Minin otac, s kojima je delio kadar u Fazonima i forama, i Snežanin suprug.

Neša Nenadović je rođen da zauvek ostane mlad. 

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво