Читај ми!

Preminuo Ivan Bekjarev

Poznati glumac Ivan Bekjarev preminuo je u 75. godini. Ostaće upamćen kao prvak Jugoslovenskog dramskog pozorišta i brojnim ulogama na filmu i televiziju, poput onih u serijama „Bolji život“ i „Srećni ljudi“.

Ivan Bekjarev je krajem oktobra bio pozitivan na koronavirus. Tada je saopšteno da je obustavljeno snimanje filma Bilo jednom u Srbiji.

Bekjarev je jedan od najznačajnijih srpskih i jugoslovenskih glumaca sa izuzetno plodonosnom i dugom karijerom, a obreo se u svim žanrovima pozorišne, filmske i televizijske umetnosti.

Rođen je u posleratnom Beogradu 1946. godine, a završio je Šestu beogradsku gimnaziju i nakon toga upisao Fakultet dramskih umetnosti u generaciji sa Josifom Tatićem i Milanom Gutovićem.

Prvu filmsku ulogu ostvario je u filmu Bokseri idu u raj 1967. godine.

Ipak, najveću popularnost stekao je tumačenjem likova u kultnim TV serijama – Stevana Kurčubića u Boljem životu i Boška Despotovića u Srećnim ljudima.

Ostaće upamćen i kao Cane Kurbla u Otpisanima i njegovoj poznatoj uzrečici u njoj, kao i po ulogama u serijama Kraj dinastije Obrenović, Gorki plodovi, Više od igre.

Za ulogu zloglasnog upravnika nacističkog logora Svetozara Vujkovića u seriji Banjica 1984. godine proglašen je za TV ličnost godine.

Život na daskama i u studiju

Gajio je veliku ljubav prema pozorištu, a tokom svoje duge karijere odigrao je više od 150 uloga. Bio je dugogodišnji prvak Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a za 33 godine provedene u njemu odigrao je 60 uloga.

Iako je glumačkim stažom bio veoma vezan za Jugoslovensko dramsko, Bekjarev je gostovao u brojnim drugim pozorištima u Beogradu i Srbiji.

Osim bogate TV i pozorišne karijere, snimio je više od 50 filmova.

Obreo se i kao voditelj, a 1970. godine rekao je prvo „Dobar dan“ na novom Studiju B. Dugo godina je vodio kultnu radijsku emisiju Mislim na vas, mislite na mene na Beogradu-202.

Ljubav prema sceni demonstrirao je vodeći mnoge šou-programe i igrajući uloge u brojnim kabareima i mjuziklima.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво