Читај ми!

Šta nam govori japanski kimono

Reč „kimono“ znači jednostavno „odevni predmet“, što govori o sveprisutnosti te svilene nošnje u životu ljudi predmodernog Japana.

Jedan od simbola Japana, ženski kimono je sve do Drugog svetskog rata nošen svakodnevno, ali je potom počeo da se povlači pred zapadnjačkom odećom u određene, ograničene niše. Jedna od njih je korišćenje prilikom značajnih životnih događaja i ceremonija koje ih obeležavaju, poput proslave punoletstva, venčanja i sahrana.

Kimono se danas nosi i kada žene praktikuju ili prisustvuju tradicionalnim japanskim kulturnim disciplinama, poput čajne ceremonije ili pravljenja cvetnih aranžmana ikebane. U tim prilikama on služi da omogući estetsko i duhovno stapanje s činom umetničkog stvaranja

Japanke se danas takođe ponekad odevaju u kimona kada žele da se urede za neku svečanu večeru ili prijem ili da uživaju u posmatranju trešnjinog cveta.

Ženski kimono košta od nekoliko stotina do gotovo deset hiljada dolara zavisno od količine truda i vremena koji se uloži u šivenje, bojenje svile i izradu likovnih kompozicija na njoj. Vrednija kimona prenose se s generacije na generaciju i imaju veliku emotivnu važnost za vlasnice, kao uspomena i vrsta fizičke veze sa majkom ili bakom.

„Japanski kimono, ako se dobro čuva, može da se nosi desetinama, pa i stotinama godina. Bila bih srećna kada bi moja ćerka i unuka dugo nosile kimono koji sam ja kupila i nasledile tu kulturu“, kaže Hiromi Takano.

U izbor vrste i dezena kimona ulaže se puno pažnje i obzira, pri čemu su bitni faktori prigoda, odnosno društvena situacija, i godišnje doba. Na primer, po rođenju deteta porodice odlaze u šintoistički hram da se zahvale za prinovu i pomole za nju. Tada majke oblače kimona sa motivima biljaka i životinja za koje se veruju da donose zdravlje, bezbednost i sreću.

„Kada se prisustvuje proslavi rođendana starije osobe prikladno je odenuti se u kimono sa motivom ždrala i kornjače, jer su te životinje simboli dugovečnosti preneti iz kineske kulture – samim tim činom domaćinu se prenosi želja da bude zdrav i još dugo poživi“, objašnjava Ajako Savajama, vlasnica kompanije „Azumaja“, koja se bavi prodajom svilene tkanine i kimona.

Boje kimona, kao i likovni detalji na njima, odražavaju promene u prirodi, pa je jedan od ciljeva u odabiru tog odevnog predmeta usaglasiti se s godišnjim dobom, odnosno, postići harmoniju s prirodom.

Izgled, simbolika i društvena percepcija kimona menjali su se s vremenom, ali ono što je ostalo relativno nepromenjeno je ideal žene kojem on treba da doprinese. Kimono, naime, nikada nije bio namenjen tome da istakne telesnu privlačnost žene. Njegova funkcija je da joj pomogne da izgleda lepo, dostojanstveno, pristojno i prefinjeno.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи