Читај ми!

„Zana“ – 40 godina sa nama, sve u jednoj kutiji

Za 40 godina 13 albuma u mjuzik boksu: „Zana – 40 godina sa vama“ i nova pesma „Alhemičar“, posvećena Marini Tucaković koja je za ovu grupu uradila najpoznatije pesme.

Kako navode pojedini muzički hroničari, grupa „Zana“ je nastala na inicijativu čuvene autorke i tekstopisca Marine Tucaković. Koncert koji je povodom četrdesetogodišnjeg jubileja grupe „Zana“ održan prošle godine, dogodio se sedam dana posle smrti Marine Tucaković, napominje Zoran Živanović Žika.

„Tako da je i taj koncert imao neku neverovatnu dozu emocije, tuge i slavlja našeg rada. Bilo je to, kako kaže Jelena, vrlo katarzično, bilo je neverovatno veče i to je prvi koncert koji je napravljen posle kovida, posle svih onih zabrana“, dodaje Žika.

Prema zvaničnim podacima, za četiri decenije, grupa „Zana“ je snimila 33 izdanja – 15 albuma, 13 singlova i pet kompilacija. Zahvaljujući PGP RTS-u i Vladimiru Graiću, sve njihove numere su sakupljene na jedno mesto u dijamantski ce-de boks, koji objedinjuje kompletan opus ovog muzičkog sastava.

„Ovo je 40 godina nekog rada, nekih emocija, nekih stresova. Svega što je stalo u tih 40 godina“, naglašava Žika.

Pesma Alhemičar ima čudan početak života, kaže Jelena, jer je Žika želeo da snimi novu pesmu kako bi zaokružio celu priču.

„Dao mi je muziku i rekao: 'Sulušaj, ja ništa bolje u životu nisam napisao'. Fantastična je muzika, ali šta ja sad treba tu da radim? I ja odustanem i kažem mu da to lepo odnese Marini koja je tada bila živa“, kaže Jelena.

Žika je muziku odneo Marini koja je tada već bila pala u postelju, ali pošto joj se jako dopala muzika, obećala je da će ona nešto da napiše. Posle nekoliko meseci Marina je preminula i Jelena je dobila inspiraciju i napisala tekst skoro za 20 minuta.

„Mislim da ovaj tekst opisuje ne samo njen lik i delo, nego i njene emocije prema drugim ljudima, kako smo mi nju videli. Dosta ljudi koji poznaju Marinu su mi se javili i rekli 'To je to'“, dodaje Jelena.

U tih 40 godina postojanja kroz ovu grupu su prošle čartiri pevačice. Najpre Zana Nimani po kojoj do danas grupa nosi ime. Potom Nataša Gajević, pa Nataša Živković i Jelena Živanović koja je već zadnjih 30 godina član grupe. Ono što je verovatno najveći kuriozitet je to što je Zana verovatno jedini bend gde se bivši članovi druže i posećuju na koncertima.

„Na ovom CD-u klinci će da otkriju početke Zane gde smo mi bili nju-vejv bend, garaž bend. Sve se tu nalazi. Svaki ton koji smo snimili i odsvirali su tu", naglažava Zoran Živanović Žika.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво