Читај ми!

Pesma Amerike počinje sledeće godine – mogu li Amerikanci do Evrosonga

Dugo najavljivana američka verzija „Pesme Evrovizije“ biće organizovana sledeće godine, saopštila je Evropska radiodifuzna unija. Prava za emitovanje „Pesme Amerike“ obezbedila je američka televizijska mreža En-Bi-Si.

Na „Pesmi Amerike“ će se, slično evrovizijskom festivalu, takmičiti predstavnici svih 50 američkih saveznih država, ali i pet američkih teritorija i glavnog grada Vašingtona.

Predstavnici će izvoditi nove, originalne pesme i na taj način predstaviti saveznu državu iz koje dolaze. 

Takmičenje će imati drugačiji format od „Pesme Evrovizije“ – da bi nastupili u polufinalima, takmičari će morati da prođu kvalifikacione runde.

Pesme koje osvoje dovoljan broj glasova u polufinalima učestvovaće u velikom finalu u kojem će gledaoci i stručni žiri odabrati najboljeg predstavnika.

Izvršni supervizor „Pesme Evrovizije“ Martin Esterdal nije mogao da sakrije uzbuđenje zbog održavanja američke verzije takmičenja.

„Pesma Evrovizije već 65 godina povezuje ljude. Kao vlasnici ovog veoma uspešnog formata, videli smo kako je takmičenje pronašlo svoje mesto u srcima miliona ljudi širom Evrope i sveta", kazao je Esterdal.

Dženi Grum iz En-Bi-Sija, koji će prenositi takmičenje, objasnila je da „Pesma Amerike“ objedinjuje takmičarski duh navijanja za svoj tim sa nezaboravnim nastupima koji će uputiti gledaoce u različite muzičke kulture koje sačinjavaju Ameriku.

"Uzbuđeni smo što ćemo predstaviti univerzalnu moć muzike tokom spektakularnog višenedeljnog muzičkog događaja", navela je Dženi Grum.

Saopšteno je da će zainteresovani umetnici uskoro moći da se prijave za učešće.

Mogu li Amerikanci do „Evrosonga“ 

Prvi put je „Pesma Amerike“ najavljena uoči „Evrosonga“ u Atini 2006, kada je objavljeno da je upravo američka televizija En-Bi-Si obezbedila prava za američku verziju takmičenja, ali je sve ostalo samo na najavi.

Doskorašnji supervizor „Pesme Evrovizije“ Jon Ola Sand je rekao da će, u zavisnosti od toga kako se najavljeno takmičenje „Pesma Amerike" bude razvijalo, Evropska radiodifuzna unija (EBU) odlučiti mogu li Sjedinjene Države da učestvuju na „Evrosongu“.

Učešće Amerike na „Pesmi Evrovizije“ se sada zvanično ne spominje, ali u pravilima takmičenja stoji da, osim aktivnih članova EBU-a, među kojima je i Radio-televizija Srbije, na „Pesmi Evrovizije“, uz posebnu pozivnicu organizatora, mogu da učestvuju i pridruženi članovi ove organizacije.

Na taj način se od 2015. takmiči Australija i ta zemlja jedini je pridruženi član koji dobija pozivnicu za učešće na „Evrosongu“, a En-Bi-Si je pridruženi član EBU-a, pa bi moglo da se dogodi da dobije pozivnicu za neko od narednih takmičenja za najbolju pesmu Evrope.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво