Читај ми!

Opera SNP-a uživo u „Novogodišnjim operskim pričama“

Živimo već deset meseci sa pandemijom a Opera Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu nije dozvolila da muzika potpuno nestane. Za predstojeće praznike pripremili su „Operske novogodišnje priče“, a ceo program može da se prati uživo,na RTS 3, RTS Planeti i internet platformi Opere.

Dešavanja u 2020.oj godini uticala su na skoro sve oblasti života na čitavoj planeti, pa tako i na svet kulture i umetnosti. Prvi put u gotovo 140 godina istorije Metropoliten opera je otkazala sezonu. Slično je i sa operskim kućama u Italiji i Britaniji. Međutim, Opera Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu nije dozvolila da se prekinu veze sa publikom, naglašava gost Jutarnjeg programa, direktor Opere, Aleksandar Stankov.

 

„Mi smo zaustavljeni u velikom zaletu. U novembru prošle godine smo imali veliku premijeru Gunoovog Fausta, zatim smo bili na velikoj turneji u Kini. Vratili smo se polovinom januara sa velikim planovima. Međutim, prateći vesti oko nas, primetili smo šta se dešava i da se ova epidemija širi kao šumski požar. Dok nije stigla do nas i 11. marta smo prvi put otkazali jedan koncert. Međutim, ljubav prema našem poslu, prema umetnosti i prema muzici nas je naterala da ostanemo u kontaktu i sa svojom publikom i sa svojim poslom“, navodi Stankov.

Posle prvog videa Bela ćao, Opera Srpskog narodnog pozorišta je napravila niz akcija kojima je pokazala da umetnost i kultura može i mora da ostane u kontaktu sa ljudima. Na Svetski dan pozorišta svirali su najstarijim sugrađanima na kućnim adresama. Sa orkestrom iz Turske, horom iz Kine i jednim orkestrom iz Italije napravili su onlajn koncert sa Betovenovom Odom radosti. A sve to je zaokruženo pred kraj vanrednog stanja muziciranjem u četiri različita dela grada Novog Sada.

„Pošto želimo da ostanemo aktuelni i da stalno pronalazimo nova rešenja za ovu situaciju u kojoj smo se našli, odlučili smo da našim građanima poklonimo jedan novogodišnji program Operske novogodišnje priče koji je započeo 26. decembra Svitom Krcka Oraščića, Petra Iljiča Čajkovskog. Nardnog dana je bila izvedena muzičko-dramska predstava Ko je ubio Dženis Džoplin. Sinoć je bila naša Travijata, na koju smo veoma ponosni. A večeras nas očekuje koncert Božićnih pesama, zapravo filmske muzike sa božićnom tematikom. Gosti su nam Dušan Svilar, Nevena Reljin i još nekoliko mladih umetnika“, dodaje gost Jutarnjeg programa.

Spektakularni završetak ovih Operskih novogodišnjih priča završava se 30. decembra izvođenjem arije Nesum dorma sa četiri lokacije u Novom Sadu.

Namera u koncipiranju programa je bila da se ostane što aktuelniji i što prijemčiviji za svu publiku, napominje direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta.

Operske novogodišnje priče večeras i sutra od 19 časova, mogu se pratiti preko RTS 3, RTS Planete i platforme Opere Srpskog narodnog pozorišta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 03. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије