Čitaj mi!

RTS i „Moje 3“ ugostili „Klapu sa mora“

Predstavnici Hrvatske na ovogodišnjem „Evrosongu“, šestočlana „Klapa sa mora“, bili su gosti Radio-televizije Srbije i emisije „Žikina šarenica“. Predstavili su svoju takmičarsku pesmu „Mižerja“ na hrvatskom i engleskom jeziku. Gledaoci su počašćeni i specijalnom pesmom, koju su uživo zajedno otpevali gosti i „Moje 3“.

Pesmu kojom će pokušati da dođu do srca Evropljana i muzičkog trona Starog kontinenta „Klapa sa mora" iz Hrvatske predstavila je srpskoj publici danas na Radio-televiziji Srbije, u emisiji „Žikina šarenica".

Šestočlana klapa pokazala je kako „Mižerja" zvuči u dve verzije, na hrvatskom i engleskom jeziku, a gledaoci RTS-a imali su priliku da čuju i specijalnu pesmu, koju su uživo zajedno otpevali gosti i predstavnice Srbije, grupa „Moje 3".

Iako poznata po pop pesmama koje je uglavnom slala na „Evrosong", Hrvatska je još prethodne godine odlučila da zemlju, nakon nekoliko neuspeha i neulazaka u Veliko finale, predstavlja klapska pesma, koja se od skoro nalazi na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

Karakteristični muzički sastav primorskog dela ove zemlje nešto je novo što će Hrvatska ponuditi evropskoj publici.

Novi recept za prolazak u finale

HRT je krajem prošle godine objavio pravilnik za izbor evrovizijske pesme. Organizovana su dva odvojena konkursa - jedan otvoreni za autore i jedan pozivni za izvođače. Formirane su dve komisije koje su imale zadatak da izaberu najpre pesmu, a potom i članove klapskog sastava direktnim pozivom.

Jedan od važnijih uslova konkursa bio je da pesma mora biti u klapskom maniru, a kada je reč o izvođačima, HRT je odlučio da nijedna od postojećih klapa ne bude angažovana za „Evrosong", već da bude oformljena potpuno nova ekipa od članova već postojećih klapskih sastava. Tako će potpuno novi sastav pod nazivom „Klapa s mora" putovati u Malme i probati da nakon tri godine uvede Hrvatsku u finale izbora za „Pesmu Evrovizije".

Kompozitor hrvatske pesme za „Evrosong" 2013. godine „Mižerja" je Goran Topalovac. Muzički producent pesme je Nikša Bratoš, koji je u saradnji s Draganom Brnasom napravio aranžman.

Šestorica pevača stižu iz pet različitih klapskih sastava. „Klapu s mora" čine prvi tenor Marko Škugor (klapa „Kampanel"), drugi tenor Ante Galić (klapa „Sinj"), prvi bariton Nikša Antica (klapa „Kampanel"), drugi bariton Leon Bataljaku (klapa „Crikvenica") i dva basa Ivica Vlaić (klapa „Sebenico") i Bojan Kavedžija (klapa „Grdelin").

Gostovanje evrovizijskih predstavnika Hrvatske u emisiji „Žikina šarenica" rezultat je dugogodišnje dobre saradnje dva medijska servisa, RTS-a i HRT-a, ovoga puta na polju uzjamne podrške i promocije evrovizijskih pesama i izvođača jer Srbija i Hrvatska nastupaju u istom polufinalu „Evrosonga", 14. maja. 

broj komentara 7 pošalji komentar
(nedelja, 07. apr 2013, 21:37) - anonymous [neregistrovani]

Bravo

Bravo Majstori i sto cesce da pevamo zajedno.

(subota, 06. apr 2013, 22:00) - anonymous [neregistrovani]

super

da se i politicari jednom ovako skupe;)

(subota, 06. apr 2013, 21:01) - Оаза [neregistrovani]

Размена

Предпостављам да су „Моје 3“ биле, или иду на РТВ Хрватске!

(subota, 06. apr 2013, 20:57) - anonymous [neregistrovani]

Fenomenalno

Fenomenalno otpevana pesma sa fenomenalnim mladim umetnicima.
Zelim vam svima srecu na Evroviziji.

(subota, 06. apr 2013, 19:55) - anonymous [neregistrovani]

Klapa s Mora-Dalmatinca sritna zvizda prati

Bog ga stvori da morima brodi,Dalmatinca srica prati di god dija. Puno srece vam zelim,sa ovu divnu klapsku pismu.

(subota, 06. apr 2013, 18:52) - Miran [neregistrovani]

Lepa slika

Mladi, lepi, talentovani, kulturni to je divna slika koju nam je danas poslao RTS. Ovi divni mladi ljudi koji vole muziku i vidi se da su ponosni su sto ce predstavljati svoje drzave na Evrosongu. Zelim im svu srecu i uspeh.

(subota, 06. apr 2013, 18:11) - Aspalathos [neregistrovani]

lipe želje!

Najprije da se podsitimo da ko piva zlo ne misli! Kampanilima, Grdelinima i svim u Klapi želin mirno more na EUrosongu. Pozdrav od Aspalathosa iz Beograda.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">