Stari filmovi u novom ruhu

Restauracijom i rekonstrukcijom najoštećenijih dela srpske kinematografije, Jugoslovenska kinoteka sprema se za obeležavanje stogodišnjice prvog srpskog i balkanskog igranog filma. Prikazivanje obnovljenih filmova i njihovo izdavanje na di-vi-diju počinje u septembru.

U susret obeležavanju velikog jubileja naše kulture, stogodišnjice prvog srpskog i balkanskog igranog filma "Život i dela besmrtnog vožda Karađorđa" iz 1911. godine, Jugoslovenska kinoteka restaurira i rekonstruiše najoštećenija dela srpske kinematografije.

Kada je pre godinu dana otvoren Centar za digitalizaciju, u Arhivu Kinoteke počelo je kompletno spasavanje filmova sa najslabijom tehničkom ocenom i onih koji imaju samo jednu kopiju.

Film "Sreća" Stevana Miškovića, koji je bio izgubljen 70 godina, prvi je rekonstruisan i restauriran. Reč je o reklamnom nemom filmu iz 1928. godine, koji je tada namenski napravljen za Narodnu lutriju.

Sledeći je obnovljen prvi srpski dugometražni tonski igrani film "Nevinost bez zaštite", poznat po naslovnoj ulozi akrobate Dragoljuba Aleksića.

Prioritet su dobila nešto starija ostvarenja, nastala između 1945. i 1970. godine, a rezultati su posebno vidljivi u kolor filmovima Soje Jovanović. Svežiji izgled dobili su i "Ljubav i moda", "Kapetan Leši" i "Čovek iz hrastove šume".

„Mi se spremamo da napravimo novu, digitalizovanu verziju filma 'Život i dela besmrtnog vožda Karađorđa', a od 2009. godine mi pripremamo stare filmove, restauriramo ih i sad smo otprilike u četvrtoj fazi. Do kraja 2011. godine Kinoteka će restaurirati čak 60 igranih filmova", kaže direktor Kinoteke Radoslav Zelenović.

Centar za digitalizaciju, u kome se obavlja rekonstrukcija i restauracija po najvišim svetskim standardima, logočan je nastavak dugogodišnjeg nastojanja Kinoteke da sačuva stare, ali ne i staromodne filmske materijale, kao produkte velikog pronalaska 19. veka i uspesno prihvati izazove i tehnologije 21. veka.

Prikazivanje starih filmova u novom ruhu i njihovo izdavanje na di-vi-diju počinje u septembru.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво