Читај ми!

Најбољи филм фестивала „Златна буклија“ дело РТС-ових аутора Веска Бутрића и Слободана Симојловића

Победници овогодишњег, 19. међународног фестивала документарног филма „Златна буклија“ у Великој Плани су уредник Веско Бутрић и редитељ Слободан Симојловић, аутори, сценаристи дугометражног документарног филма „Земља није мој дом“ о култном кантаутору Краљу Чачка и сарадницима из бенда.

Жири на чијем је челу био Никола Лоренцин, познати редитељ и професор режије на Факултету драмских уметности, а који су чинили и Жарко Пекез, филмски сниматељ и Иван Вучковић, глумац, једногласно је одлучио да међу 280 приспелих радова, гран-при награду за најбољи филм додели остварењу из продукције Документарног програма РТС-а.

У образложењу се истиче да је филм маестрална, зналачка, надахнута разрада идеје да се осветли позадина мистериозне појаве нове авангардне блуз и рок звезде Ненада Марића и његовог брата Марка. По свему виђеном – несумњиво вансеријских музичара и личности. Дело је микс занатске супериорности и поетског, метафизичког талента аутора, праћено мајсторском монтажом Ивана Васића, суптилног специјалисте за документарни жанр...

Због свега тога, жири је направио преседан и проширио списак награђених. Одаје признање главном актеру Ненаду Марићу, доделом специјалног трофеја – истовремено за допринос квалитету филма и за допринос значајном обогаћењу наше музичке сцене.

Такође, медаљоном фестивала, жири специјално награђује сниматеља филма Милана Илића, за изузетну визуелизацију и Милорада Конрада, продуцента, за организационо и продукционо покровитељство.

У осталим категоријама и жанровима, награђени су и остали аутори из РТС-а: Бранко Станковић, Невена Милић, Иван Пецикоза, Новица Савић, Тамара Дрезгић, Слађан Стојановић, Милица Поповић и Васко Васовић.

Свечана додела признања у Великој Плани заказана је за петак, 26. априла 2024. у 20 часова.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво