Читај ми!

Netfliks protiv kuće Vindzora

Prve tri epizode dokumentarnog filma o razlozima za Megzit, ujedinile Britaniju protiv Saseksovih.

„Netfliksova“ dokumentarna serija o „ljubavnoj priči princa Harija i Megan Markl“ opravdala je uloženih sto miliona dolara, barem kada je reč o publicitetu i trendovima na društvenim mrežama.

No, potrebno je baciti samo letimičan pogled na sadržaj reakcija, pa da se finansijeri Saseksovih zapitaju da li je ova investicija dugoročno isplativa?

Naime, „Netfliksu“ je uspela do juče nemoguća misija – da ujedini građane, političare i aristokratiju svih političkih, verskih i rasnih boja.

Reakcije se u najkraćem mogu svesti na ocenu da prve tri epizode serije nisu dokumentarni film, već rijaliti šou.

U udarnom Bi-Bi-Sijevom programu Question Time (Vreme za pitanje), britanski ministar za rad Gaj Operman ocenjuje da je reč o „izuzetno problematičnom paru“ i „ponašanju za žaljenje“.

Poziva građane da ne gledaju ostale tri epizode serije.

„Oni su potpuno nerelevantni za ovu zemlju, njen napredak i kraljevsku porodicu, koju, verujem, svi poštujemo. Ne mislim da ovo ima značajnog uticaja na kraljevsku porodicu. Ja seriju svakako neću gledati i pozivam ljude da bojkotuju 'Netfliks' i fokusiraju se na teme, koje stvarno nešto znače“, smatra Operman.

U istom programu, poslanik iz Saseksa Tim Loton pridružio se pozivima da kralj Čarls Treći oduzme princu Hariju i njegovoj supruzi istoimene titule.

„Stidim se što ovaj par, koji nas sramoti, nosi ime naše velike grofovije“, kaže Loton.

Poslanik Konzervativne stranke Bob Sili ide i korak dalje, te smatra da ne treba gurati kralja Čarlsa Trećeg u okršaj sa sinom, već da parlament treba paru da oduzme titule zakonom po hitnom postupku.

Sili smatra da sve što treba zakonski uraditi jeste da se izglasa amandman na Zakon o lišavanju iz 1917. godine, kojim su titule oduzete svim članovima kraljevske porodice, koji su podržavali Nemačku u Prvom svetskom ratu.

„Ovo je političko pitanje. Osim što vuče svoju porodicu kroz blato i monetizuje sopstvenu bedu za javnu potrošnju, princ Hari napada važne institucije ove zemlje“, odlučan je Sili.

Napad na kraljicu Elizabetu Drugu

Ovog poslanika, ali i većinu političara, najviše uznemiruje ocena iz „Netfliksove“ serije da je Komonvelt, inače životni projekat kraljice Elizabete Druge, ništa drugo nego „Carstvo 2.0.“

Laburistička poslanica Rejčel Maskel već je podnela nacrt zakona, kojim se monarhu daju nova ovlašćenja za oduzimanje titula. Alternativno predlaže da se ista ovlašćenja daju nekom od parlamentarnih komiteta.

Tvrdi da su i pre dokumentarne serije, građani njene izborne jedinice tražili da se Saseksi liše titule.

Desničarski Dejli telegraf ocenjuje da je serija „direktan udarac“ na Komonvelt kao najveću kraljičinu zaostavštinu.

List citira neimenovane izvore iz kraljevske porodice, koji frazu „Carstvo 2.0“ opisuju kao „tešku uvredu“ i „užasavajuću i faktografski netačnu“ ocenu.

Takođe desničarski Dejli ekspres podseća da je sama kraljica dala paru dužnost da budu njeni ambasadori širom Komonvelta, te da se ovakvim izjavama podriva njen rad.

Štampa uzvraća udarac

Štampa, čije ponašanje prema Megan Markl, serija kritikuje, uzvraća udarac svom snagom.

Urednički komentari svih medija, opisuju seriju kao „narcisističku“ i „prilično kalifornijski način da se iskaže neslaganje“.

Faktografsku netačnost brojnih izjava Harija i Megan Markl brižljivo dokazuje Bi-Bi-Si, ali se oglašavaju i pojedinci poput ličnog kuvara princeze Dajane ili polusestre Megan Markl, Samante.

Brojni komentatori ukazuju na negodovanje na licu princa Harija dok Megan Markl karikira tradicionalan naklon kraljici.

U jedinom komentaru, koji donekle pokazuje razumevanje za princa Harija, Sara Vajn u Dejli telegrafu ocenjuje da je cilj serije da nas uveri da je ljubav Saseksovih velika i da to opravdava sve rušilačke i inadžijske postupke.

Autorka ocenjuje da jedino što nije obmana i spin jeste Harijeva ljubav prema Megan, koju „gleda raširenih očiju kao radosno štene“.

Time se, tvrdi ona, sve svodi na Harijev psihološki profil „izuzetno oštećenog čoveka, koji nosi ožiljke iz detinjstva i nedvosmislene traume zbog smrti majke“, te zaključuje da je taj deo priče istinit i čini da ona oseća nešto za odbeglog princa.

Zaustavite kraljevski cirkus

Sa druge strane, Dejli miror gnevno poziva da se „zaustavi kraljevski cirkus“ dok građani biraju da li će jesti ili će se grejati.

Osim pozivanja na „izvore iz Palate“, koji govore o „besu princa Vilijama“ ili „pogođenosti kralja Čarlsa“, očekivano nema nikakvih zvaničnih reagovanja kuće Vindzora.

Iz pres službe Bakingemske palate jedino je nagovešteno da pravi „otrov“ tek stiže u obliku preostale tri epizode „Netfliksove“ serije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво