Читај ми!

Srpski dokumentarac „Dugo putovanje u rat“ uvršten u ponudu Netfliksa

Srpski dokumentarni film „Dugo putovanje u rat“ od ove nedelje i za period od narednih pet godina, dostupan je na Netfliksu u 30 zemalja Evrope, pred publikom od gotovo 70 miliona pretplatnika.

Dokumentarni film Dugo putovanje u rat, scenariste, producenta i reditelja Miloša Škundrića, prvi je dokumentarac iz Srbije koji će se distribuirati na Netfliksu, najvećoj i najznačajnijoj, svetskoj filmskoj platformi.

Na dan Sarajevskog atentata, 28. jun, film će moći da se gleda u sledećim državama: Austrija, Belgija, Bugarska, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Hrvatska, Island, Irska, Italija, Kipar, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Mađarska, Nemačka, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Španija, Švajcarska, Švedska, Velika Britanija.

Pored toga, publika u Srbiji će imati priliku da ponovo pogleda film na Prvom programu RTS-a u 22. sat, 28. juna.

Nastao u periodu 2014-2018, Dugo putovanje u rat je prvi dokumentarni film u svetu koji za temu ima jedno od najvažnijih pitanja savremene svetske istorije, a to je zbog čega i kako je došlo do Prvog svetskog rata, krucijalnog događaja koji je oblikovao ceo 20. vek.

Uz pomoć najeminentnijih svetskih istoričara i upotrebu filmskog i dokumentarnog arhivskog materijala iz Jugoslovenske kinoteke i još 15 svetskih arhiva, ovaj napeti istorijski triler prati političke događaje u Evropi od kraja 19. veka do Julske krize 1914. i govori o tome kako je Prvi svetski rat planiran i pripreman godinama pre Sarajevskog atentata.

Film je proizveden uz podršku Ministarstva kulture i Filmskog centra Srbije. Producent, scenarista i reditelj filma je Miloš Škundrić.

U filmu učestvuju Džon Rol, Hju Stron, Žorž-Anri Sutu, Oleg Ajrapetov, Lotar Hebelt, Anika Mombauer, Dominik Liven, Žan-Pol Bled, Alan Sked, Štig Ferster, Dušan Bataković.

Dugo putovanje u rat je premijerno prikazan van konkurencije na Festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu u martu 2018. a televizijska premijera bila je na Prvom programu RTS-a, 10. novembra 2018, na  stotu godišnjicu završetka Prvog svetskog rata i imala je (sa reprizama u istoj nedelji) glednost od preko dva miliona gledalaca.

Film je nagrađivan na međunarodnim festivalima u inostranstvu i prikazivan na svim kontinentima, uključujući Univerzitet u Tokiju i Smitsonijan institut u Vašingtonu.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво