Читај ми!

Nečista krv i Južni vetar - od klasika do moderne akcije na Festivalu filmskog scenarija

Najnoviji srpski filmovi ovih dana žive svoj festivalski život. Posle uspeha i nagrade na Paliću, ostvarenje „Nečista krv – greh predaka", otvorilo je 45. Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, a zatim je, premijerno u Srbiji, prikazan film „Južni vetar 2: Ubrzanje“.

„Sve važne i dobre stvari u filmu su delo scenariste Voje Nanovića'', skroman je reditelj filma Nečista krv – greh predaka Milutin Petrović koji je, stvarajući film epohe, snimio film za sva vremena.

Ženski film, kažu mnogi, jer se njegove junakinje, iako sputane, slomljene i zaljubljene, bore u društvu u kojem muškarci gospodare njihovim sudbinama.

„Ono što nosi iznutra, i ta njena dubina i vatra i borba za životom i ljubav prema životu, to sve što ona ima, to su ozbiljne, duboke stvari. Stvarno mi je posebna Tašana", rekla je glumica Anđela Jovanović.

„Ja doživljavam tog Hadži Trifunovog sina kao izuzetno tragičan lik. On je njegova senka, on se ne odvaja od svog oca", dodaje Nedim Nezirović, glumac.

Južni vetar 2: Ubrzanje, nastavak je priče o Petru Marašu, sada neprikosnovenom vođi podzemlja. Srpska premijera filma scenarista Petra Mihajlovića i Miloša Avramovića je pokazala visoko produkcionu akciju koja gledaoce drži do poslednjeg kadra.

„Mi ga ne čitamo samo kao akciono ubrzanje, već ubrzanje u smislu kako se odluke ljudi koji su ušli u taj svet i odluke koje su doneli naši junaci u ovom filmu, kako njihovu sudbinu ubrzavaju, dovode do tačke sagorevanja", rekao je glumac Miloš Biković.

„Sofija da ne otkrivam, kako odmiče radnja dobija važne zadatke. Nije samo u funkciji priče. I ona uzima stvari u svoje ruke", kaže glumica Jovana Stojiljković.

Od filma rađenog po delima klasika naše književnosti Bore Stankovića do moderne akcije o narko-kartelima, u glavnom takmičarskom programu je još sedam filmova autora različitih generacija i svakako različitih filmskih estetika.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво