Читај ми!

„Nečista krv – greh predaka“ danas premijerno na palićkom festivalu

Šestog festivalskog dana, film „Nečista krv – greh predaka“ reditelja Milutina Petrovića, imaće svetsku premijeru na smotri evropskog filma na Paliću.

Nakon prikazivanja ostvarenja Nečista krv – greh predaka, u okviru Glavnog takmičarskog programa na Letnjoj pozornici na Paliću, publici će se pokloniti reditelj Milutin Petrović, kao i glumci Dragan Bjelogrlić, Nela Mihailović, Katarina Radivojević, Anđela Jovanović i drugi, najavili su organizatori festivala.

Film prati priču o Hadži Trifunu (Bjelogrlić), uglednom srpskom trgovcu, koji pokušava da očuva mir sa turskim vlastima, ali i da održi svoj ugled i uticaj u Vranju, važnoj turskoj varošici u blizini granice sa oslobođenom Srbijom.

Nečista krv – greh predaka snimljen je na osnovu davno izgubljenog scenarija reditelja Vojislava Nanovića (1922–1983), nastalog po motivima dela Bore Stankovića (1876–1927), koji su Bjelogrlić i dramaturškinja Bojana Andrić pronašli u skladištu starih papira, a novu adaptaciju je uradila Milena Marković.

Milutin Petrović je rekao palićkom Filmskom žurnalu da je scenario sačuvan kao požutela kopija iz vremena kad je seriju pripremao reditelj Žika Pavlović (1933–1998).

„Znao sam da je (reditelj) Miša Radivojević pričao da je to najbolji scenario koji je pročitao. Bio sam šokiran kada sam shvatio da je scenario, pisan sedamdesetih godina prošlog veka, i dalje vredan realizacije“, rekao je Petrović.

Nečista krv – greh predaka je, kako ocenjuje, srpski vestern na južnjački način, jer je sredina 19. veka vreme najviše filmovano u vesternima, i onda „ne možeš da izbegneš vezu sa klasicima istorije filma“, kakve su snimali reditelji Džon Ford i Sem Pekinpo.

Posle filmske istorijske drame Nečista krv – greh predaka, uslediće i serija na RTS-u. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво