Читај ми!

„Нечиста крв - грех предака" отвара сезону домаћих премијера

Амбициозан филмски пројекат „Нечиста крв - грех предака", заснован на делима Боре Станковића, овог лета отвара сезону великих домаћих премијера. Филм у режији Милутина Петровића, снимљен је на основу давно изгубљеног сценарија Војислава Воје Нановића.

Бора Станковић је писао о Врању и догађајима на југу Србије који су се дешавали пола века пре него што је рођен. А писао је приче које је чуо од баке. 

Последњих година кружиле су гласине о бриљантном изгубљеном сценарију за телевизијску серију Нечиста крв, који је седамдесетих година прошлог века, у Америци написао један од највећих сценариста на простору бивше Југославије - Воја Нановић.

„Телевизија Београд га је припремала једно време, чак је Жика Павловић требало да то да режира и онда је то изгубљено... И ја сам захваљујући потери за тим сценариом са Бојаном Андрић, нашом великом археолошкињом медијском, ископао буквално последњи примерак на пожутелом пелиру оригиналног сценарија, и онда смо даље радили на њему", испричао је редитељ Милутин Петровић.

Сценарио је адаптирала Милена Марковић, а филм прати причу о угледном српском трговцу Хаџи Трифуну који настоји да одржи мир са турским властима, али и углед.

За потребе филма изграђена је сценографија инспирисана некадашњим Врањем - неколико кућа, кафана, војних објеката, џамија, пијаца, трг, општина.

Сашивени су аутентични костими, униформе, а део је набављен из европских фундуса.

„Мислим да смо ми уз све припреме које смо имали са научним сарадницима и свим могућим консултантима успели да направимо нашу бајку о догађајима који се дешавају у Врању половином 19. века", додаје редитељ.

Уз позната глумачка имена - Драгана Бјелогрлића, Катарину Радивојевић, Нелу Михаиловић, ангажовани су и глумци из Турске, Албаније, Немачке.

После филмске историјске драме Нечиста крв - грех предака, уследиће и серија на РТС-у.

 

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво