Читај ми!

Radoslav Zelenović: pola veka rada na filmu - Fest nekad i sad

49. Fest počinje 7. maja 2021. godine. Kako je izgledao Fest nekada, kako izgleda sada i kakvu filmsku istoriju ima Beograd

Radoslav Zelenović, uz Fest bio od samog početka. Prvo kao saradnik, kasnije kao selektor i član saveta Festa, dugogodišnji direktor Kinoteke i selektor brojnih filmskih festivala. Ove godine obeležava 50 godina rada na filmu. Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, istakao je da je 1971. godine počeo da radi u Domu omladine Beograda kao urednik filmskog programa.

„Svoj prvi profesionalni film snimio sam 1967. godine, a 1978. godine počeo da radim za RTS,  kao urednik filmskog programa. Od 1992. do 2016. godine ,radio sam u Jugoslovenskoj kinoteci, a kasnije kao upravnik centra za digitalizaciju u Akademiji nauka", rekao je Zelenović.

Ističe da su u Domu omladine postojala dva programa, "Vidici" i "Forum mladih". U Domu omladine napravljen je "Pred Fest" i svi bioskopi tada su bili premijerni bioskopi. Tada sam predložio da Beograd dobije bioskop za Fest, i da se tu prikazuju samo filmovi sa festa. Fest je bio čudo za ceo svet i svi su želeli da budu članovi delegacije i da se njihovi filmovi prikažu na festu. To je bila slika dostignuća filma u svetu.

„Film je morao pet godina da se prikazuje u bioskopu da bi mogao da se prikaže na TV programu. Publika je godinama, kao i sada bila na strani Festa", rekao je Zelenović.

Od 1978. do 1992. godine radio sam kao urednik filmske redakcije i tada je nastao prvi filmski maraton. Tada se program završavao pre ponoći i znalo se kog dana se koji film prikazuje. Danas je to drugačije. To je bilo jako sretno vreme koje je propratilo Fest na svoj način, i mislim da svi treba da budemo sretni što smo dogurali dovde.

"Vremena ne idu na ruku festivalima i veoma je važno da se u kulturni korpus vraćamo kroz festivale, pozorište. Priprema se Palićki festival koji počinje 17. jula 2021. godine. Svi se polako vraćamo redovnim aktivnostima", rekao je Radoslav Zelenović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво