Festival filmskog scenarija u septembarskom ruhu po prvi put

Jedan festival se završava drugi počinje. Posle odlaganja redovnog, avgustovskog termina, festival u Vrnjačkoj Banji je dobio svoje septembarsko izdanje. Domaća filmska produkcija u prethodnih godinu dana pred publikom je 44. Festivala filmskog scenarija.

Organizovan u teškim okolnostima festival vraća domaće autore na scenu, posle više od šest meseci pauze. Na otvaranju potresno, snažno svedočanstvo o borbi poniženog oca za svoju decu, o borbi za dostojanstvo koje mu na svakom koraku oduzima sistem.

„Verujem da se sada navikavamo na nove okolnosti i da festivali letnji, koji sada kraj leta, početak jeseni, kreću. I ono što je najvažnije, publika će imati priliku da vidi filmove“, kaže Srdan Golubović, reditelj i koscenarista filma Otac.

„Borac u nama zapravo odlučuje o svemu. To jeste na neki način poenta filma, do koje mere, kada čovek donese nekakvu odluku, duboko unutar sebe koja je utemeljena u pravednosti i pravičnosti, onda nema tog sistema koji će to moći da izdrži“, ističe glumac Boris Isaković.

Porodične drame, komedije, ljubavne, krimi i druge priče, odabrane su za ovogodišnji festival. Među njima i film Marka Đorđevića Moj jutarnji smeh, koji osvaja publiku i nagrade.

„Duboko te dira taj film i zamišljaš se nad svojim životom 'o pa to sam ja' i zbog toga, čini mi se, u salama toliko smeha i suza istovremeno“, smatra glumica Jasna Đuričić.

Festival filmskog scenarija ovde u Vrnjačkoj Banji, na dobar način spaja turizam i kulturu, s tim što se ne traži karta više za Letnju pozornicu, jer je broj mesta ograničen, ovde se traži soba više.

недеља, 28. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво