Kluni na otvaranju londonskog festivala

Premijerom „Fantastičnog gospodina Foksa" sinoć otvoren 53. Filmski festival u Londonu. Za dve nedelje, biće prikazano više od 300 filmova priznatih, kao i anonimnih reditelja iz celog sveta, a gostovaće i Stiven Soderberg, Ang Li, Džejn Kempion, Džulijen Mur, Klajv Oven i drugi.

Filmski festival u Londonu otvoren je u sredu ostvarenjem „Fantastični gospodin Foks", za koji su glasove pozajmili Džordž Kluni, Meril Strip i Bil Marej.

Reč je o animiranom filmu, adaptaciji dečje knjige Roulda Dala iz 1970. godine.

„Ovo je odlična prilika da proverimo kako će se publici svideti ono što smo napravili", izjavio je Kluni, a prenose britanski mediji.

Američki glumac Bil Marej, koji glumi lik Badžera, izjavio je da tehnologija, koja je korišćena prilikom snimanja, postoji samo u Londonu i dodao: „Nikada nisam bio okružen tolikim brojem talentovanih ljudi."

Londonski festival, 53. po redu, trajaće do 29. oktobra i za to vreme će biti prikazana 191 dugometražna i 113 kratkometražna filma.

Repertoar uključuje 15 svetskih premijera i 23 evropske, a 146 ostvarenja će biti prvi put prikazano na teritoriji Britanije.

Raznovrstan i uzbudljiv program

Ono što odvaja londonski od ostalih festivala sedme umetnosti jeste njegova težnja da publici približi filmove iz celog sveta.

Tako je glamur crvenog tepiha pomešan sa inovacijom i eksperimentima, a publici su predstavljena mnoga ostvarenja koja inače ne bi mogli da pogledaju.

Zbog toga selekcija festivala obuhvata i filmove iz Kine, Japana, Hong Konga, Južne Koreje, Tajlanda, Malezije, Vijetnama, Filipina, Australije, Južne Afrike, Indije, Izraela, Kanade, Irana i Egipta.

Neki od značajnijih režisera, koji će se predstaviti londonskoj publici su Mihael Haneke, Atom Egojan, Stiven Soderberg, Ang Li i Džejn Kempion.

Festival će zatvoriti svetska premijera filma „Nowhere Boy", debitantskog ostvarenja Britanca Sema Tejlor-Vuda, koje govori o detinjstvu legendarnog muzičara Džona Lenona.

Umetnički direktor Sandra Hebron izjavila je da je ovogodišnja selekcija raznovrsna i uzbudljiva.

„Izuzetno mi je drago što imamo jak i raznovrstan program ove godine, kojim istovremeno predstavljamo dela nekih od najpriznatijih režisera, kao i uzbudljivih i mladih talenata iz celog sveta."

Još neke od zvezda, koje će se pojaviti na ovoj smotri sedme umetnosti, su Džulijen Mur, Klajv Oven, Rej Vinston, Ema Tompson i Alfred Molina.

U sklopu festivala, biće održane i tri projekcije na otvorenom, na Trafalgar skveru, a takođe, 20 kratkih arhivskih filmova će biti prikazano na „starinski način", uz klavirsku pratnju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво