Читај ми!

Deset odgovora koji će vam reći da li vaša veza prolazi kroz manju krizu ili je potpuno toksična

Ako niste sigurni da li su vaši partnerski odnosi samo ponekad turbulenti, vreme je da se zamislite i pažljivo razmotrite svoje i ponašanje svog partnera. Porodični terapeuti preporučuju ovih 10 pitanja koja treba da postavite sebi kako biste utvrdili da li je vaša veza toksična.

Десет одговора који ће вам рећи да ли ваша веза пролази кроз мању кризу или је потпуно токсична Десет одговора који ће вам рећи да ли ваша веза пролази кроз мању кризу или је потпуно токсична

Kada ste zaljubljeni i zaslepljeni ljubavlju, obično je teško videti kakave partnerske odnose ste razvili. Dešava se da ne primetimo „crvene zastavice“ koje nam ukazuju da nam je veza toksična.

Izraz „toksično“ se često koristi, tako da je važno znati šta zapravo predstavlja toksično ili nezdravo ponašanje u vezama – u tome mogu pomoći ovih 10 pitanja koje preporučuju porodični terapeuti.

Odgovarajući na ova pitanja, trebalo bi da identifikujete toksičnost u vašoj vezi, što vas može spasiti od destruktivnih ili čak potencijalno nasilnih situacija.

1. Da li slobodno svom partneru kažete da je povredio vaša osećanja?

Da: Zelena zastavica; Ne: Crvena zastavica

Komunikacija je ključna u odnosima i važno je da budete u stanju da izrazite svoja osećanja.

„Mogućnost da kažete partneru da su vaša osećanja povređena je dobar znak. To znači da se osećate bezbedno da pred njim/njom delujete ranjivo“, kaže Rejčel Klečevski, porodična terapeutkinja.

Ali sa druge strane, ako vam je već muka da partneru govorite da vas je povredio, to bi mogao biti znak da mislite kako vaša osećanja i nisu bitna, ili da će vaše emocionalne potrebe biti zloupotrebljene protiv vas ili nipodaštavane, naglašava terapeutkinja.

Ako se plašite da izrazite svoja osećanja jer brinete da će partner burno reagovati verbalno ili fizički, onda to može biti znak da ste upali u nasilnu vezu.

2. Da li stalno osećate kao da sve radite pogrešno?

Da: Crvena zastavica; Ne: Zelena zastavica

Osećaj kao da uvek radite nešto pogrešno ili uznemiravate partnera na ovaj ili onaj način je velika crvena zastavica. Klečevska napominje da ovo izaziva napetost i bes u vezi.

Možda vas partner direktno kritikuje i kaže kako ništa ne umete da uradite kako treba, ili će biti nešto suptilniji i reći – „nije baš da si dobra kuvarica“ ili „Ne stoji ti to baš najbolje“.

„Bolno je imati poverenja u nekoga ko vas stalno ubeđuje da ste nesposobni, omalovažava vas i vaša osećanja i čini da se osećate nesigurno u njegovoj blizini“, kaže Klečevska.

U zdravoj vezi želite da se osećate kao da vas partner podržava i podstiče – a ne kao da stalno hodate po jajima u strahu da nešto ne „pogrešite“.

3. Da li imate svoj krug prijatelja, hobije i interesovanja - i da li vaš partner to podržava?

Da: Zelena zastavica; Ne: Crvena zastavica

U zdravim vezama postoji ravnoteža zajedništva i odvojenosti, objašnjava terapeutkinja. Ovo omogućava „diferencijaciju“ koja u suštini pomaže svakom partneru da bude samosvojan i da zadrži osećaj sopstvenog identiteta u vezi.

Ako vi i vaš partner/ka prvenstveno provodite vreme jedno sa drugim i zanemarujete druge veze sa prijateljima i porodicom ili zapostavljate svoje hobije i interesovanja, to je već toksično ponašanje.

Ovo ponašanje može biti simptom različitih vrsta odnosa. Na primer, ako osećate da vas partner namerno sprečava da viđate prijatelje ili familiju, to bi mogao biti zlokoban znak da namerno pokušava da vas izoluje i zadrži samo za sebe. I obrnuto, ako se jednostavno osećate veoma neprijatno bez partnera, to bi mogao biti znak preterane zavisnosti.

4. Da li se posle svađe pomirite i izgladite nesporazum?

D: Zelena zastavica; Ne: Crvena zastavica

Normalno je da se parovi s vremena na vreme posvađaju, ali da biste imali zdrav odnos, morate čuti jedno drugo i praviti kompromise i ne dozvoliti da sukobi tinjaju.

„Sto odsto parova se nekad posvađa – ali ako ne razgovarate kako biste razumeli perspektivu partnera, to može dovesti do distanciranja ili pritajene ozlojeđenosti“, kaže terapeutkinja Laura Silverstajn.

Možda je lakše ne vraćati se na temu oko koje je započela svađa, a sve u pokušaju da se sačuva „mir u kući“, međutim, to na kraju može dovesti do trajnog nezadovoljstva u vezi, napominje Silverstajnova.

Stalno guranje problema „pod tepih“ je u stvari toksično i dovodi do novih problema, umesto da se rešavaju.

5. Da li imate lepe uspomene na prijatne trenutke sa partnerom?

Da: Zelena zastavica; Ne: Crvena zastavica

Naravno, svaka veza ima svoje uspone i padove, i ne može svako pojedinačno sećanje biti sjajno. Ako gledate na svoj dosadašnji zajednički život uglavnom sa pozitivne strane, razmišljate o dobrim vremenima i sigurni ste da ste prošli kroz sva iskušenja na zdrav način, onda je zastavica zelena.

Ali, ako vaša veza dođe do tačke u kojoj ima toliko nagomilanog nezadovoljstva da vam je teško da se uopšte setite dobrih vremena, ovo je pokazatelj toksične veze, kaže Silverstajnova.

Ovo je znak da treba da zastaneti i zapitate se da li vam ta veza uopšte donosi zadovoljstvo.

6. Da li vaš partner pokušava da vas natera da preispitate realnost ili osećanja?

Da: Crvena zastavica; Ne: Zelena zastavica

Moguće je da vi i vaš partner na neku situaciju gledate ili je doživljavate potpuno drugačije i da imate jedinstvene reakcije i osećanja. „Oba iskustva su validna i stvarna. Važno je da parovi rade na tome kako bi razumeli perspektivu jedni drugih, posebno kada se u nečemu ne slažu“, napominje terapeutkinja. Ovako bi trebalo da se ponašaju partneri koji su u zdravim odnosima.

Međutim, ako vaš partner insistira da niste u pravu što se osećate onako kako se osećate ili vas tera da se stalno preispitujete, onda je to oblik „gaslajtinga“.

Gaslajting je izuzetno toksično ponašanje koje vas može naterati da dovedete u pitanje sopstveni razum – i to je nedvosmisleno oblik emocionalnog zlostavljanja.

7. Da li se oslanjate na svog partnera da zadovolji sve vaše potrebe - ili obrnuto?

Da: Crvena zastavica; Ne: Zelena zastavica

Naravno, svi žele da se osećaju kao da imaju partnera na kojeg mogu da se oslone i koji će uvek biti tu za njih i stajati uz njih u teškim vremenima. Ali oslanjati se na partnera za sve nije zdravo.

„Nerealno je očekivati da jedna osoba može da zadovolji sve vaše potrebe. Srećne, uspešne veze funkcionišu kada svaki član veze ispunjava neke od svojih potreba van veze preko prijatelja, porodice ili šireg zajednice“, kaže Silverstajnova.

Isto važi i za drugu stranu. Ako se vaš partner oslanja na vas da ispunite svaku njegovu potrebu, onda je to znak zavisnosti koji na kraju može dovesti do velikog opterećenja u vezi, posebno ako zanemarujete svoje potrebe kako biste zadovoljili partnerove.

Nije zdravo ni za jednog od partnera da se nađe u ovoj poziciji.

8. Da li osećate kao da morate da budete savršeni ili da se promenite zbog partnera?

Da: Crvena zastavica; Ne: Zelena zastavica

Ako osećate da morate da se ponašate ili izgledate na određeni način da biste bili „savršeni“ po mišljenju partnera, ovo je krajnje otrovno jer gubite sebe i udaljavate se od onoga što zaista jeste.

„Ako osećate da ne smete da pogrešite ili da izgledate nešto manje od savršenog jer će to narušiti vezu ili razočarati partnera, onda je takva veza previše stresna da biste se u njoj osećali sigurno“, ističe Rejčel Klečevski.

Ovo se dešava kako zbog direktne kritike ili manje očiglednog pasivno-agresivnog ponašanja. U svakom slučaju, to je znak da vas partner ne voli i ne prihvata onako kakvi jeste – što ne bi trebalo da bude slučaj u zdravoj vezi.

9. Da li u vezi dominira ljubomora?

Da: Crvena zastavica; Ne:Zelena zastavica

Klečevska napominje da postoji uvrežena zabluda kako je ljubomora znak ljubavi prema drugoj osobi. Međutim, ljubomora vrlo lako postaje toksična i nezdrava.

„Lako je pomešati ljubomoru i posesivnost kao pozitivne izraze ljubavi. Istina je da su ljubomora i posesivnost štetne i mogu, čak biti i opasne. Možete biti sa nekim, a ne pripadati nekome“, naglašava terapeutkinja.

Ako vi ili vaš partner osećate manju ljubomoru, zdravo je da to iznesete i vodite otvoren, iskren razgovor o tome – ali ljubomora nekim parovima vrlo lako može da izmakne kontroli.

Klečevski kaže da nerazumni i nezreli izrazi ljubomore uključuju to što partneru, na primer ne prija vaše druženje sa prijateljima, ako postane sumnjičav prema bilo kojoj komunikaciji sa drugim ljudima ili traži da promenite svoje ponašanje kako ne biste provocirali njegovu ljubomoru.

10. Da li se partner nekada ponaša pokroviteljski prema vama, vređa vas ili ponižava?

Da: Crvena zastavica; Ne: Zelena zastavica

Zlonamerno ponašanje koje čini da se osećate ništavno ili prezreno – po mišljenju terapeuta predstavlja jednu od najtoksičnijih stvari koje se mogu dogoditi u vezi.

Znaci upozorenja uključuju vređanje u javnosti, ruganje i ponašanje kao da je bolji od vas.

U nekim slučajevima, zlostavljanje može biti suptilnije i teže uočljivo, kao na primer, ako se partner ponaša pokroviteljski, ili može biti očiglednije, kada vas naziva pogrdnim imenima.

U svakom slučaju, ovakvo ponašanje je neprihvatljivo i svakako je znak toksične veze.

Šta da radimo?

Ukoliko je na kraju vaša veza u većini ili u svim odgovorima dobila crvenu zastavicu,  važno je preduzeti akciju. Ako dozvolite da se toksično ponašanje nastavi, upadate u začarani krug – koji je teško prekinuti.

Zapamtite da je komunikacija ključna, a u zdravoj vezi trebalo bi da budete u mogućnosti da razgovarate o svim sukobima sa partnerom. Ako vi i vaš partner imate problema da prevaziđete toksično ponašanje, obratite se savetovalištu za parove.

Ako verujete da ste žrtva zlostavljanja, razmislite o tome da osobi od poverenja date do znanja šta se dešava, pre svega zbog lične bezbednosti i potražite pomoć Centra za nasilje u porodici.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво