Читај ми!

Pokazuju svojoj deci sve lepote planete pre nego što oslepe

Kanadski bračni par Idit Lemej i Sebastijan Peletje imaju četvoro dece, od kojih će troje zbog genetskog poremećaja izgubiti čulo vida. Roditeljima je sada cilj da s njima istraže svet i sve što mogu da vide pre nego što oslepe.

Njihovom najstarijem detetu Miji dijagnostikovana je retka degenerativna bolest retinitis pigmentosa – genetski poremećaj koji postepeno dovodi do gubitka vida.

Dvojici sinova ubrzo je dijagnostikovano isto stanje.

„Ne možemo mnogo toga da uradimo“, kaže Idit Lemej, dodajući da ne postoji lek niti efikasni tretman da se uspori napredak bolesti.

„Ne znamo koliko će brzo napredovati, ali očekujemo da će biti potpuno slepi do sredine života“, objašnjava majka.

Kada su se suočili sa strašnim vestima, bračni par se usredsredio da pomogne svojoj deci da nauče veštine koje će im pomoći da se lakše snađu u životu nakon što izgube vid.

„Pomislili smo: nećemo da im pokažemo slona u knjizi, odvešćemo ih da vide pravog. Da se sećaju najlepših scena“, ističe Idit Lemej.

Ubrzo su isplanirali da s decom krenu na jednogodišnji put oko sveta.

„Kada je ovakva dijagnoza, moramo da požurimo. Nema ničega boljeg od putovanja. Ne samo da vide prirodne lepote nego i zbog susreta sa drugim ljudima i kulturama“, kaže njihov otac Sebastijan.

Ubrzo su počeli da sakupljaju novac, a njihova kasa za putovanje napunila se do vrha kada je Sebastijan prodao akcije koje je dobio od kompanije u kojoj radi.

„Bio je to kao životni poklon. Izvolite novac za putovanje“, priča Idit.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво