Читај ми!

Šta da spakujete kada krenete sa decom na odmor

Kako da putovanje sa decom bude odmor i za roditelje? Kako isplanirati put, zašto ne kretati noću i šta sve poneti? Savete roditeljima daju Bojana Stanojević, mama dva dečaka i Snežana Malešev, patronažna sestra i predavač u besplatnoj školi roditeljstva „Bebologija“.

Osim garderobe, Bojana Stanojević navodi da ne kreće na put i bez čuvenog „Četiri P“ – pasoš, pare, punjač i putno osiguranje. Smatra da je za dobro pakovanje najvažniji spiskovi i dobra priprema.

Plan priprema za putovanje treba da bude osmišljen iz pozicije deteta, odnosno u zavisnosti od njegovog uzrasta, napominje Snežana Malešev, patronažna sestra. Prema uzrastu deteta biramo i destinaciju, kao i period kada ćemo putovati. Način kako će putovati na željeno odredište, takođe treba prilagoditi detetu.

„Avion bi bio najudobniji izbor, zatim putnički auto, voz, a autobus, pogotovo kada su bebe u pitanju, je nešto što bi trebalo na svaki način izbeći“, dodaje Malešev.

Decu tokom puta animirati uz igre – na slovo na slovo, pevati pesmice, pričati o destinacijama koje će posetiti.

Deca se u putničkom automobilu uvek moraju voziti u auto sedištu, a Jelena Bilić, savetnica za auto-sedišta je objasnila kako da ih pravilno postavite.

Putna apoteka : sirup za temp; krema sa zaštitnim faktorom; sirup za alergiju; sredstvo za dezinfekciju; fiziološki rastvor; gaza 5x5; šareni flasteri.

Snežana Malešev napominje da deca do šest meseci ne bi uopšte trebalo da se sunčaju. Decu stariju od šest meseci mažemo kremama sa zaštitnim faktorom, ali ih i dalje sklanjamo sa direktnog sunca. Na plaži se ostaje do 11 sati i na plažu se vraća posle 17 časova.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво