Čitaj mi!

Da li će i ove godine jedno srpsko selo dospeti na svetsku listu najboljih turističkih sela

Tršić, Ždrelo i Bela Voda predstavljaće našu zemlju na izboru za najbolje turističko selo, koje organizuje Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija. Prošle godine pobednik je bila Mokra Gora, koja je kao najbolje selo, izabrana među više od 170 konkurenata iz 75 zemalja sveta.

Tršić je vekovima čuvar sprske tradicije i kulture, a lepote ovog znamenitog mesta privlače veliki broj turista iz svih krajeva. To je jedan od razloga zbog kojeg se ovo selo, smešteno u srcu Podrinja, našlo po drugi put u izboru za najbolje turističko selo sveta.

„Mi svi znamo da je Tršić rodno mesto Vuka Stefanovića Karadžića, reformatora sprskog jezika i pisma, kolevka azbuke i da njegova rodna kuća zajedno sa celim kompleksom, koji predstavlja muzej na otvorenom je ono što privlači turiste. Pre svega što privlači đačke ekskurzije, što privlači izletnike“, naglašava Snežana Perić, direktorka TO Loznica.

Okruženo Homoljskim planinama, Ždrelo je poznato po istoimenoj banji bogatoj termalnim vodama, ali i planinarskim stazama, jedinstvenim u Srbiji. Zbog velikih turističkih potencijala, na porodična imanja vraća se sve više meštana koji koji veruju da će im kandidatura pomoći u privlačenju gostiju.

„Verovatno ima i lepših, ali iz mog ugla to što je predloženo mislim da je s pravom. Da li ćemo biti prvi, da li ćemo biti među prvima, eto, drago mi je da sam tako nešto čuo. Mislim da je i zasluženo“, smatra Neviša Jenić, ugostitelj iz Ždrela.

Bela Voda, selo nadomak Kruševca, treći je kandidat Srbije, a u njegovom ataru nalaze se bogata ležišta prirodnog kamena koja uz izvorište mineralne vode čine deo prirodnog rezervata „Osredak“.

„To sve čini jedan nevorovatan kulturološki kompleks u centralnoj Srbiji. Zato je Bela Voda osobena, i po ljudima, i po delima i po gostima iz celog sveta“, navodi dr Velibor Lazarević, hroničar Bele Vode.

Da li će kao i prošle godine još jedno srpsko selo poneti titulu najboljeg svetskog turističkog sela biće poznato na jesen.